Lezárult a szüret a Schieber Pincészetnél

Október 18-án zárult az idei szüret a szekszárdi Schieber Pincészetnél a Baranyavölgy dűlőben, 22-es cukorfokkal szedték le az utolsóként fennmaradt táblájukból a Cabernet Sauvignont.

Az idei szüret már augusztus második hetétől indult Szekszárd egyik legnépszerűbb pincészeténél a fehér szőlőfajták szedésével. A Sauvignon Blanc került elsőként a szedőládákba a bátai határban. Ezt követte a pezsgő-alapanyagként termelt szőlőfajták – a Savignon Blanc, a Rajnai Rizling, az Irsay Olivér valamint a Chardonnay – szürete a borvidék legmagasabb pontján, a Kisbödő-előhegyen. A kékszőlők szürete augusztus 14-én kezdődött idén, amikor a rozénak szánt Menoárt szüretelték. Ezt  a rozé-bort szélsebesen készítették el, és már szeptember elején be tudták mutatni a Budapest Borfesztiválon.

Schieber Anita a szüret zárónapján a Baranyavölgy dűlőben

Augusztus végétől aztán beindult a nagyüzem a kékszőlők terén a Kékfrankossal, amit a Merlot leszedése követett. A Kadarkát szeptember második hetében kezdték szüretelni, és már most jól érzékelhető, hogy ez az időjárásra nagyon érzékeny szőlőfajta szép termést hozott ez évben. A kékszőlő-szüret aztán a Cabernet Frankkal folytatódott, majd a Cabernet Sauvignonnal fejeződött be tegnap, vagyis október 18-án.

22 cukorfokos Cabernet Sauvignonnal telnek a szüretelőládák

Az már természetes, hogy a Shieber Pincészet csúcsminőségű vörösborokat készít. Ez persze nem csoda, hiszen remek terroir-adottságú területeik vannak, és mintaszerű hozamkorlátozást alkalmaznak, a prémium-boraik esetében 60 mázsa/hektár a termelésük, ami azt jelenti, hogy tőkénként mintegy 1 kiló szőlőt szüretelnek. Idén azonban a fehérboraik is a legjobbak közötti elismerésekre számíthatnak országos szinten, hiszen például a Sauvignon Blanc, amit augusztus 30-tól szüreteltek, 13-as alkohollal és 7,1-es savval érlelődik a tartályban, és jól érzékelhetően nagy bor lesz belőle.

A Baranyavölgy mind minőségben, mind esztétikumban káprázatos dűlőink egyike

A Schieber Pincészet távlati sikereinek záloga, hogy 32 hektár termő szőlőjük mellett az idén 12 hektár új telepítésük is van a Baranyavölgyben, és további, korábban elbokrosodott, beerdősült területeket hódítanak vissza a szőlőkultúra számára a dűlő legmagasabb részén, a Batti-kereszt alatt. Ezeken a részeken befejeződött az irtás, és jelenleg zöldborsóval van betelepítve, hogy gyűljön a nitrogén-tartalom a talajban a jövő-évi szőlőtelepítéshez. Mivel a Schieber-birtok területe a közeljövőben a Görögszó-dűlőben újabb 6 hektárral bővül, egyértelmű, hogy ez a pincészet a Szekszárdi Borvidék egyik legdinamikusabban fejlődő borászata.