Kilátó a szőlőhegyen

B 0150

A Zalai dombság délnyugati csücskét körülölelő úton, ha a magyarországi Lentiből indulunk, a határt átlépve a szlovén oldalon Hosszúfalú, Alsólendva, Csente, Völgyifalu és végül Pince településeken áthaladva Tornyiszentmiklósnál érhetünk vissza ismét Magyarországra. Az öt szlovéniai településhez hajdanán mintegy 630 hektár szőlőterület tartozott, mára a szőlőterület 400 hektárra olvadt. Ezek a szőlőhegyek gyönyörű szépen ápoltak, éles ellentétben a környező magyarországi területektől, ahol a tradicionálisan művelt térségek mintegy 70-80 százalékban elparlagosodtak, beerdősültek. Titoéknál nem volt kuláküldözés, nem zaklatták az egyéni gazdálkodókat, így megmaradhatott a szőlőművelés és a borkultúra folyamatossága.

B 0198

Lendva település fölé magasodó várát látogatásával megtisztelte Szilágyi Erzsébet, Mátyás király, de birtokolták a Nádasdyak, az Esterházyak is. A Szentháromság kápolnában a törökverő Hadik Mihály előtt tiszteleghetünk. Szlovénia legkeletibb városát szőlővel sűrűn beültetett dombok veszik körül, ahol borút vezet pincétől pincéig. A település felett húzódó domboldalakon az Olaszrizling uralja területet, de ízletes borokat ad a Sauvignon blanc, a Chardonnay, a Rajnai rizling, de a Zöldszilváni, a Kerner, a Sárga muskotály és a Tramini is.

B 0312

Lendva szőlőhegyén 2015-ben impozáns kilátót építettek. A Vinarium torony 53,5 méter magasságával pompás 360o-os kilátást nyújt a tájra, ahonnan feltárulnak Szlovénia, Magyarország, Horvátország és Ausztria dimbes-dombos részletei. A torony tetejére 240 lépcsőfok visz fel, de felvonóval is fel lehet jutni.

B7635

A kilátó alatt találjuk Rozsmán István pincészetét. Rozsmán István, a Magyar Bor Akadémia, a Da Bibere borlovagrend, az Európai Borrend, a Maribori Sommelier Szövetség tagja egy orvosi műtét, néhány hetes kórházi ápolás után jelenleg lábadozik, erőt nyer. Ahogy elmondta, a Muravidéki Borvidéket – ahová Lendva is tartozik – meredek domboldalak, és kis, fél hektáros birtokok jellemzik. Valamikor több mint négyezer gazda művelte a szőlőt a hegyen, s rövid hanyatlás után ma újra virul a terület. Az összesen öt helyen található, egy hektár alatti területéről évente 4-5 ezer palack bort értékesít. A mennyiséget nem csak a raktárhiány korlátozza, de azért sem vállal többet, mert véleménye szerint az már a minőség rovására menne.

„Hétköznapi borból van elég, különlegességeket kell a vendég asztalára tenni”- vallja Rozsmán István, így készített már késői szüretelésű bort, jégbort, s pezsgőt is. Birtokán Olasz-, és Rajnai Rizling, Chardonnay, Szürkebarát, Pinot Blanc, Pinot Noir, valamint Kékfrankos található. Rozsmán István maga ugyan még egy ideig nem kóstolhat bort az orvosi utasításokat betartva, de viszont szívesen kóstoltat. Boraiban a kézműves technológia minden szépsége érvényesül, talán a 2013-as Pinot Noirja emelkedik ki a kollekciójából, mely 13-as alkohollal, de túlcsorduló gyümölcsösséggel rendelkezik. Ott van benne a cassis, a meggy lenyűgöző aromája némi pemetefüves háttérrel. Egy szlovéniai kirándulásból kihagyhatatlan program a kilátó, és közelében a Rozsman Pincészet felkeresése.