Tornai-siker Finnországban

A Tornai Pincészet 2017-es Friss Zenit bora nyerte a finn alkoholmonopólium vállalat, az Alko vulkanikus boroknak meghirdetett tenderét. A 27 boros mezőnyben olyan nagy-hírű borvidékeket előztek meg, mint az Etna, Columbia Valley, Washington Valley és Tokaj.

 

Finnországban állami monopólium az alkoholárusítás, így csak a kifejezetten erre a célra szolgáló üzletekben lehet 2%-nál magasabb alkoholtartalmú italokat vásárolni. Ezek beszerzését és árusítását az Alko nevű cég végzi, tehát Finnországban csak olyan bort lehet megvásárolni, amit az Alko szerez be. A cég folyamatosan keres új termékeket, hogy színesítse árukészletét, illetve ezek közül a jó eladásokat produkálókkal bővítse állandó kínálatát. Új termékek kizárólag tendereztetéssel kerülhetnek be a választékba. A legutóbbi, vulkanikus boroknak meghirdetett tenderen a Tornai Pincészet bora lett az első helyett. Ez azt jelenti, hogy jövő februártól Finnországban is kapható a Friss Tornai Zenit. A döntésben a bor kiváló minősége mellett szerepet játszott a jó ár-érték arány, és a fajtaválasztás is. A Zenit Magyarországon és külföldön is egyre népszerűbb fajta, hazánkban nemesítették a múlt század közepén, és különösen jó borokat ad a Somlón.

Tornai Tamás skandináviai sikere is jelzi, hogy boraiban a legszebben jelenteti meg a Somló sajátságos vulkanikus adottságait

 A somlói borvidék összességében is kiemelkedő eredményt ért el a tenderen: az első 10-ben 4 somlai volt, köztük a második kiemelt Kolonics Károly 2017-es Nagy-somlói Furmintja lett.