Somlói borászok – közös célok és tapasztalatok a Budapest Borfesztiválról

A közös kiállítóház somlói borászait kérdeztük a Budapest Borfesztiválon szerzett benyomásaikról, és az összefogás közös mozgatórugóiról, eredményeiről.

Milyen tapasztalatokkal jöttetek el a Budapest Borfesztiválról, hogyan működött a közös kiállítóház?

Barcza Bálint (Barcza Pincészet)

– Szerintem jól sikerült, nagy volt az érdeklődés, és jövőre is folytatni szeretnénk, amit idén elkezdtünk. Saját borászattal még nem állítottam ki a Budapest Borfesztiválon, és őszintén szólva nem is terveztem, de amikor hallottam a közös lehetőségről, úgy gondoltam, hogy itt a helyünk. Nagyon jól össze tudtunk dolgozni a többi pincészettel, mindenki szívesen ajánlotta a másik borát. Ha valaki vörösbort keresett, akkor ahhoz a borászathoz tudtuk irányítani, ahol szép vöröseket kóstolhatott. Ugyanígy a borstílusokban is: ha valaki kifejezetten egy kicsit könnyedebb, illatosabb bort keresett, vagy akár édeset, nekem pedig nem volt olyan tételem, akkor jó szívvel ajánlottam a kollégák borait. De az a játék is nagyon jól működött, hogy egy standon belül volt lehetőség végigkóstolni ugyanazt a szőlőfajtát különböző borászoktól. Voltak meglepően erős forgalmú napok, melyek számomra jó hangulatban is teltek, ez remélem a vendégek oldaláról is elmondható. Fontos, hogy kívülről is lássák, hogy az egész borvidék egy közösségként gondolkodik.

Weingartner Olivér (5 Ház Borbirtok)

– Nekem kimondottan tetszett a Borfesztivál és a közös kiállítóház is. Nem az járt a fejemben, hogy itt fogjuk eladni az összes borunkat, hanem induló borászat lévén az most a fontos számunkra – hiszeen nem vagyunk még a piacon –, hogy az emberek megismerjék a nevünket, és ez egy kiváló alkalom volt arra, hogy bemutatkozhassunk nekik. Ilyen szempontból nagyon hasznos volt, illetve az is nagyon tetszett, hogy jó volt a somlói borász társaság, így zökkenőmentesen tudtunk a közös standon együttműködni és a borainkat megmutatni.

Weingartner Olivér és Barcza Bálint

Kolonics Károly (Kolonics Károly családi pincészet)

– Mivel már húsz éve kiállító vagyok a borfesztiválon, elég nagy múlttal és tapasztalattal rendelkezem e téren, és sajnos azt kell mondjam, hogy a rendezvény önmagában egy kicsit hanyatlóban van, elég beszédes, hogy Villány kollektíve nem jött el. A megváltozott térelrendezés miatt a somlói stand lekerült a lovarda épülete mellé, ami erőteljes szintbéli tagoltságot eredményezett, és elég sokan jelezték, hogy csupán a véletlen szerencsének köszönhették, hogy észrevettek minket. (megj.: Hatalmas terekkel rendelkezett a stand és a környezete, sokan a Lovarda miatt mentek oda, de aki lement, az rájött arra, hogy a fesztivál egyik legimpozánsabb helyszínéről van szó, az új helyszínnek mindig megvan az a típusú kockázata, hogy kevésbé ismert – a szerk.) A közös standot nagyon jó kezdeményezésnek tartom, és rengeteg pozitív visszajelzés is érkezett, hogy mennyire jó, hogy Somló összefogott, és egységesen lépett fel. A jövőre nézve mindenképp lehetne folytatni, csak egy picit kellene finomítani, hogy hatékonyabbá tegyük a megjelenésünket.

Kolonics Károly

Tornai Tamás (Tornai Pincészet)

Kifejezetten örülök közös somlói megjelenésünk sikerének. Az igazi siker nem is forintban mérhető. A legfontosabb eredménye most az volt, hogy sokat haladtunk a versengve együttműködés megtanulásában. A közönség számára ez egy kedves, jó hangulatú standban jelent meg, ahol nem hostessek, hanem maguk a borászok vagy közvetlen munkatársaik kínálták a somlói borokat. Mindenki nyert, mert miközben a vendégek jó élményekkel távoztak, a közösen töltött napok után a résztvevő somlóiak is gazdagabban tértek haza. A folytatás biztosan nem marad el, különösen akkor, ha képesek vagyunk távoltartani a mindig kétkedőket, és megőrizni azt, amit hazahoztunk.

Tornai Tamás

(Tudósított: Hajdu Ferenc)