Átadták Szekszárdon a megújult Patina Borkúriát

 

A régi-új borpince ünnepélyes átadást követően is sok munka vár a borvidék életébe gyorsan bekapcsolódott Schieber pincészetre: a borászatot is fejlesztik és egy új dűlőt is művelésbe vonnának.

 

Szekszárd egyik legidősebb borpincéje 200 éves. A Kadarka utca 100. szám alatt található pince a hozzá tartozó emeletes kúriával a város talán legeredetibb állapotában megőrzött borkulturális emléke. Az emeletes, kovácsoltvas-teraszos épület gondos, műemlék-színvonalú restaurálása készült el és került átadásra az ünnepséggel.

A Schieber pincészet 2010-ben vásárolta meg a valamikori Aranyfürt Mg. Szövetkezetet. Ez az Aranyfürt már a rendszerváltást megelőzően is a legnívósabb szekszárdi borászat volt, melynek nevét olyan nagyformátumú borászok fémjelezték, mint idősebb Heimann Zoltán, Mészáros Pál, Vida Péter. Nem véletlen, hogy az Aranyfürt borai a legjobbak közé számítottak és a Háry borozó, ahol az itteni borok kimérésre kerültek az egyik legnépszerűbb étteremnek számított annak idején.

Dr. Schieber–Horváth Anita, a pincészet új tulajdonosa eredetileg jogász, de elvégezte a WSET borkurzust is, és ragyogó érzéke van a borokhoz. Főborászuk egy nagyon jól képzett, és határozott elképzelésekkel rendelkező ifjú hölgy, Pozevitz Ilona, aki igen stílusos borokat készít. Szortimentjükben megtalálhatóak a szekszárdi borok legmarkánsabb értékei. Legimpozánsabb birtoktestük a Baranya völgyben található, de nemrég vásároltak meg a Batti keresztben egy beerdősödött 14 hektáros területet, ahol pionír munka vár a pincészetre a szőlőterület rekonstrukciójával.

Az átadási ünnepségen dr. Schieber-Horváth Anita avatott szavakkal írta le azt a grandiózus munkát, amivel sikerült kiépíteni borászatukat úgy, hogy közben teljes mértékben tiszteletben tartották a helyi értékeket. Ács Rezső polgármester, valamint Horváth István, a térség országgyűlési képviselője alátámasztotta Schieber Anita szavait, és megköszönték azt az értékteremtő erőt, ahogy a pincészet a város érdekeinek megfelelően munkálkodik.

Heimann Zoltán, a Szekszárdi Borvidék elnöke kiemelte, hogy köszönetet érdemel a pincészet azért a szakmai alázatért, valamint a helyi értékek tiszteletéért, ami a pincészet minden megnyilatkozásából kiviláglik. A pincészet rekordidő alatt illeszkedett be a közösség munkájába. Az eseménysorozat hivatalos részének záróakkordjaként Bacsmai László esperes szentelte fel az épületet.

Az ünnepélyen szintén résztvevő Takler Ferenc kiemelte, hogy a Schieber Pincészet máris olyan minőségeket tud felmutatni, amivel a borvidék büszkeségévé vált. Sorban hozzák a szép eredményeket hazai és nemzetközi borversenyekről, és például 2011-es Cabernet Sauvignon-juk ebben a kategóriában országos viszonylatban is kiemelkedő minőséget képvisel.

Nagy öröm a városnak, hogy ikonikus borkúriájuk talán még az eredetinél is fényesebben ragyog, de a pincészetre még sok munka vár. Soron következik egy gravitációs rendszerű borászati központ, valamint egy panzió felépítése, miközben folyik a Batti kereszt dűlő rekonstrukciója. Ehhez a szinte gigantikus munkához szerkesztőségünk is sok sikert kíván.