Különleges szüreti metodika Bátaapátiban

Hazánkban egyedi megoldással folyik a szüret a Tűzkő-dombon.

Ha feltennénk a kérdést, melyik a legrégebbi tapasztalati múltat maga mögött tudó borászat jelenleg Magyarországon, bizonyára sokan elgondolkodnának a válaszon, és talán valahol Tokaj környékén próbálnák valamelyik családi borászatot kipécézni, de leginkább jeleznék, hogy szabad a gazda. Ha történelmi aspektusában szemléljük a kérdést, akkor bizony tény, hogy a komoly bortermelői múlttal rendelkező családokat a második világháborút követően elüldözték birtokukról, és legtöbbjüket elüldözték hazájukból is. Sok családi pincészet évszázadok által vezetett pincekönyve tűnt el ebben az időszakban, amelyek pótolhatatlan adatokat tartalmaztak az adott régiók megfigyeléseiről.

Van viszont egy birtok Magyarországon, amelynek tulajdonosa 1385 óta rendelkezik szőlő-, és bortermelő ősökkel. A dinasztia-alapítót úgy hívták, hogy Giovanni di Piero Antinori, akinek családja immár 26 generáción keresztül foglalkozik megszakítás nélkül borkészítéssel. A család jelenlegi feje, Piero Antinori márki eredetileg két társával, Zwack Péterrel és Lapo Mazzeivel alapította meg a Tűzkő Birtokot Bátaapátiban, de napjainkra övé lett a birtok csaknem teljes mértékben, a Mazzei család mára csupán kisebb tulajdonrésszel rendelkezik, míg a Zwack család Zwack Péter halálával kiszállt a tulajdonlásból. Az Antinori családnak a világ számos pontján van borászata, Toszkánában, Máltán, Kaliforniában, Chilében, Romániában, újabban Kirgíziában is, ennek a láncolatnak része a Bátaapáti székhelyű Tűzkő Birtok is.

A Tűzkő birtokon nagyjából a szüretelés felénél tartanak, már leszedték a könnyedebb borok alapanyagát, már csak a nagy-minőségű borokhoz való alapanyag szüretelése van hátra. Amíg az alapborokhoz a szőlőt szüretelő kombájnnal gyűjtik be, addig a prémium kategóriák szüreteléséhez csak kézi munkaerőt alkalmaznak. Lévén, hogy az Antinori család mintegy hatszáz éve foglalkozik borkészítéssel, így vannak ehhez bizonyos tradicionális családi munkafogásai. Ezek közé tartozik a „töppesztő ládák” alkalmazása. A prémium borokhoz a kékszőlőt – javarészt a két Cabernet, valamint a Merlot fajtákat – a szüret során ún. töppesztő ládákba helyezik, és a szüret során a borászatuk székházaként használt magtárépület padlásterében helyezik el, ahol nagyon jó a széljárás. A padláson a ládák vörösesbarna színű végfalait kiemelik, hogy a széljárás tökéletesebb legyen. A szőlőket az időjárás függvényében nagyjából 20-25 napig tárolják – töppesztik – a ládákban, miközben hetente átforgatják, átvizsgálják a fürtöket, az esetleges rothadt szemeket eltávolítva.

Ilyen szőlőből készül többek között a híres Tűzkő 300 elnevezésű csúcsbor is, amely első alkalommal 2009-ben készült, a Tűzkő pincék építésének 300. évfordulójára. A bor csak kiemelkedő évjáratokban készül, az első a 2006-os évjáratú borból, majd még a 2009-es évjárat, majd a közelmúltban a 2013-as évjárat. Minden évjáratból kizárólag 300 palack készül ebből a prémium minőségű csúcsborból, aminek csak egyik titka a töppesztő ládák alkalmazása, de kétségkívül hozzájárul kiemelkedő minőségéhez.