Az oltványtól az első pohár borig

Tóth Ferenc a pincéjében (fotó Dékány Tibor)

Az oltványtól az első pohár borig címen nyílik ma kiállítás Egerben, az Agria Park Galériában, a Bevásárlóközpontban. A kiállítás megtekinthető 2019. február 28-ig. A kiállítás a Tóth Ferenc Pincészet csaknem évtizedes munkálkodását követi nyomon.

„Régi álmunk, hogy bemutathassuk a bor útját az első telepítéstől addig, amíg kitöltjük a palackból és a kezünkbe vesszük”- mondta Tóth Katalin abból az alkalomból, hogy többéves közös munka dokumentálásával megnyílik az a fotókiállítás, ami a Tóth Pincészet tevékenykedéséről, valamint a bor születéséről szól. „Korsós Viktor 2009 óta szabadúszó fotósként tevékenykedik, pincészetünknek pedig évek óta vállal fotózást, így a telepítésektől a szüreteken át a különböző rendezvényeinknek is állandó résztvevője. Mi 2011-ben kerültünk ismeretségbe, őt akkor a borkészítés egyes fázisai érdekelték nagyon kezdő fotósként. Elkezdett járni hozzánk, figyelte és fotózta ahogy telepítünk, ahogy gondozzuk a szőlőt, ahogy sajtolunk szüret után, és ahogy születik a bor. Mivel régóta jár hozzánk, mi már észre sem vesszük hogy itt van, feszélyezettség nélkül tud működni és fotózni. Ott volt velünk, amikor 5 éve eltelepítettük a szőlőt a Cigléd dűlőben, és nyomon követte, ahogy az ültetvény termőre fordul, ahogy az első bor elkészül belőle. 34 fotóban az egész tematikát be tudjuk mutatni most, természetesen az anyagban édesapám vigyázó tekintete is bele van csempészve, továbbá szociofotók azokról, akikkel télen-nyáron együtt dolgozunk. Kinti műveletek ugyanúgy mint a kézi csömöszölés részletei, mivel prémium kategóriás borainkat ma is kézzel csömöszöljük, fontos számunkra a hagyomány tisztelete”- mesélte a kiállítás anyagáról Tóth Katalin.

Részlet a kiállított anyagból. Fotó Korsós Viktor

Az ünnepélyes megnyitón részt vesz Tóth Katalin, a pincészet Ügyvezetője és Korsós Viktor fotóriporter. Az est folyamán élőzenés koncerttel és borkóstolóval várják az érdeklődőket.

Helyszín: 3300 Eger, Agria Park Galéria, Törvényház u. 4.
Nyitva tartás: Hétfő-Szombat: 10.00-20.00 | Vasárnap: 10.00-18.00
A kiállítás megtekinthető: 2019. február 28-ig.

(Dt)