Birtoklátogatások 2021/9 Schieber Pincészet

Rutinosan szörfözve a pandémia hullámai között tavaly is, idén is le tudtuk bonyolítani nagyszabású kezdeményezésünket, a „Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka” c. pályázatunkat, méghozzá idén épp a jubileumi tízedik alkalommal. Olvasóink szavazatai alapján született meg idén is a legszebb pincészetek köre. Hogy mely kategóriában mely pincészetek kerültek a legszebbek közé, arról itt számoltunk be. A legszebbek legszebbjeit pedig szerkesztőségünk tagjaiból, valamint a MATE szőlészeti és borászati, valamint tájtervezői tanszékeinek professzoraiból, emeritus professzoraiból, valamint az előző évben nyertes birtokok vezetőiből álló zsűri látogatja sorra, hogy végül megállapítsuk a végső sorrendet. Idei utolsó utunkra a SKODA Magyarország jóvoltából két Skodával roboghattunk ideális körülmények között Szekszárdra, hogy felkeressük a Schieber Pincészetet.

A Tabu dűlő friss telepítése a Bati kereszt kilátó alatt

Ezúttal látogatásunkat a Baranya-völgy legtetején, a Bati keresztnél kezdtük, onnan ereszkedtünk lefelé a Baranyavölgybe, a tavaly szeptember elején átadott új borászati központ felé. Útközben megfigyelhettük, milyen nagyszerű tájátalakító munkákat végzett el a Schieber Pincészet a Branyavölgy és a Bati kereszt közötti térségben, ezt a beerdóősült területet visszaadták a szőlőkultúrának, amit aztán Tabu dűlőnek neveztek el, egyelőre ideiglenesen.

Schieber Anita Hurtony Szabolcs szőlésszel a Tabu dűlőben

Úgy állították össze a szőlőfajtákat ezen a 14 hektáros területen, hogy abból komplett bikavért készíthessenek.  Van itt Kékfrankos 5 féle klónból, Kadarka 11 féle klónból, Syrah és Merlot 3-3 féle klónból, Cabernet Franc 2 féle, valamint Cabernet Sauvignon 4 féle klónból. Ezek között külön érdekesség, hogy a Syrah egyik klónja egy cca. 130 éves Ausztráliában szelektált tőkeállományból származik, melynek egészen egyedi az ízvilága. Az erdőtől visszahódított területen természetesen igen nagy a vadkár veszélye, így aztán az egész területet körül kellett keríteni, ami most már gyönyörűen el is készült. A birtok a Baranyavölgyben is bővült, a borászat helyéről kitermelt földdel feltöltöttek egy visszafelé homoruló kisebb területet a Baranya-völgyben, ahol így remek plató alakult ki 1 hektár Chardonnay (pezsgőhöz!), és 1 hektár Malbec eltelepítéséhez.

Idén új prés fogja segíteni a csapat munkáját

Megérkezve az új borászati központba, először természetesen körülnéztünk benne. A mintegy 1900 m2 hasznos területtel kialakított borászat a Szekszárdi Építész Alkotóműhely tervei alapján készült, főtervezője Hódosi László. A belső kialakításhoz Rappay József főborász instruálta a tervezőket, melynek megfelelően a hatalmas belső térben minden a pillanatnyi szükségletek szerint logikusan mozgatható, változtatható.  A szendvicspanel technológiával kialakított épület hegyfelőli oldala mintegy 3 méteres magasságig földben van, így hűtésére nem kell energiát fordítani nyáron sem. Belső terében mintegy 10 000 hl-es a pincészet tartályparkja, de itt érnek nagy vörösboraik nagyobbrészt Seguin Moreau, valamint Trust hordókban. Mint elmesélték, az idei szüretet egy új prés fogja segíteni.

Tökéletes rend és tisztaság uralkodik a borászat új csarnokában

A pincészet megtekintését követően az új borászat kóstoló-termében telepedtünk le, hogy megismerkedjünk néhány új tétellel a pincészet kínálatából Rappay József főborász, valamint Hurtony Szabolcs szőlész szakértői asszisztálásával. Egy bámulatosan szépre fogalmazott pezsgővel, a Schieber Prestige Brut-tal indítottunk, melynek minden paramétere tökéletes volt, különösen a buborékszerkezete hosszan tartó gyöngyözéssel. Hogy lássunk egy fehérbort is, a Sauvignon Blanc 2020-al folytattuk, majd jött a Syrah Rozé vörösboros érettségben szüretelt gyümölcsből. A Trilógia Kadarka aztán átvezetett minket a nagyformátumú vörösborok világába, ami a 2018-as Kékfrankos formájában következett be. Hogy ennél van még magasabbra is, azt a TABU Kékfrankos fémjelezte melyben a cassis, a csipkebogyó, vetélkedett az áfonyával legnagyobb élvezetünkre. Hogy még olykor ezt is lehet űberelni, azt a limitált példányszámú, 2017-es szüretből származó Schieber GRAND jelezte, ami óriási potenciál, talán majd 10 év múlva fogja legszebb arcát mutatni.

Schieber Anita Rappay József főborásszal

A Schieber Pincészet Szekszárd egyik legfiatalabb borászata, ám kitartással és szakértelemmel napjainkra az ország legjobbjai közé küzdötte magát, amit a sok elismerésen kívül az is igazol, hogy idén tavasszal az ország legjobbjának járó Par Excellence díjat is ők érdemelték ki. Működésük talán legfontosabb titka, hogy kisszámú, ám jól képzett és tökéletesen összeállított csapatuk szakmailag és emberileg is a végsőkig elkötelezett a cég mellett Schieber Anita irányításával.

A versenyt támogatja:

(DT)