Nulladik nappal nyitott a Budapest Borfesztivál

Míg korábban egy-egy külföldi ország borai, addig idén a balatoni borok kerülnek a fesztivál fókuszába, az idei program elsősorban a Balatonról, a balatoni értékekről, borokról szól. A fesztivál a nulladik napján, szeptember 3-án épp ezért a „Balaton MOST – Balatoni borok most és mindenkor” tematikájú boregyetemmel nyitott.

A rendszerváltás után kicsit még a háttérben meghúzódó hat balatoni borvidékre a kétezres évekkel kezdődően egyre több figyelem esett. A folyamat Figula Mihály, Garamvári Vencel, Konyári János és Légli Ottó Év Bortermelője díjaival kezdődött, akik szép sorban, tíz éven belül hódították el a legrangosabb hazai boros elismerést. 2012-ben kezdett igazi tartalommal megtelni az „egy Balatoni borrégió” gondolata, hiszen számos civil szervezet lépett fel a közösségi tenni akarás igényével, így a Csopaki Kódex, a Badacsonyi Kör, majd a Rizling Generáció és a Balatoni Kör. Utóbbi már nem csak a borról szól, hanem komplex eredet- és értékvédelmi rendszer, mely a helyi gasztronómiát is felöleli, illetve kiemelt szerepe volt az első közösségi balatoni bormárka, a BalatonBor megteremtésében.

A boregyetemen autentikus előadóktól hallhattunk a Balaton borrégió sajátosságairól, eredményeiről, problémáiról, miközben szép keresztmetszetet kaphattunk az aktuális borkínálatból: Borbély Családi Pincészet – Bóbita gyöngyözőbor, Laposa Birtok 4 Hegy – Olaszrizling 2016, Figula Pincészet – Lőcze Olaszrizling 2015, Tornai Pincészet – Prémium Juhfark 2016, Podmaniczky Pincészet és Szőlőbirtok – Tere-fere Rajnai rizling 2017, Pálffy Pince – Káli Királyi Furmint 2015, Figula Pincészet – Bella Róza rosé 2017, IKON Borászat – Tulipán 2012, Jásdi Pincészet Ranolder Vörös 2013

Az előadók közül Dr. Brazsil Dávid főtitkár (Hegyközségek Nemzeti Tanácsa) a Balaton borrégió fajtaösszetételéről, fajtaszerkezeti és termőterületi tendenciáiról beszélt. Laposa Bence a Balatoni Kör elnöke a Balatonborról valamint a Balaton borrégió termékpiramisát mutatta be.

A Balaton körüli borvidékek fajtaösszetételéről, a vörösborok előretöréséről izgalmas kerekasztal-beszélgetést hallhattunk, melynek résztvevői voltak: Konyári Borbála tulajdonos – Ikon Pincészet, ifj. Figula Mihály tulajdonos, borász – Figula Pincészet, Jásdi István tulajdonos – Jásdi Pincészet.

A Balatoni borvidékek fajtadilemmáiról tartott kerekasztal-beszélgetést Hajdu Edit szőlőnemesítő, a mezőgazdaság-tudomány kandidátusa, ifj. Figula Mihály tulajdonos, borász – Figula Pincészet, valamint Dr. Podmaniczky Péter tulajdonos – Podmaniczky Szőlőbirtok és Pincészet részéről. Dr. Brazsil Dávid és Figula Mihály világított rá legélénkebben a Balaton borrégió legfőbb problémájára, a termőterület folyamatos visszaszorulására. Nehezen érkezik az az időszak, amikor mindenki előtt világossá válik, hogy a területhasználati szabályozások mennyire fontosak, és amikor prioritás lesz, hogy első osztályú szőlőterületen másféle használatnak helye nincs.