Beindult a Kincsem kastély műemléki felújítása

Hét évtizeden keresztül pusztult Tokaj-hegyalja legszebben telepített épülete, a tolcsvai Kincsem kastély. A büszke építmény alkotóelemeinek nagy részét időközben tönkretették vagy széthordták, az épület a pusztulás szomorú képét tükrözi. Most végre beindult a Palladio-Villákra emlékeztető kúria felújítása, ami remélhetően november végéig az újjávarázsolt tetőszerkezet alá kerülhet.

A tokaji Kopasz-hegy és a sátoraljaújhelyi Sátor-hegy közötti távolságnak pontosan a felezőjében van a tolcsvai Zsadány-hegynek az a nyúlványa, melyen a Kincsem kastély uralkodik. A Kincsem kastélyból így körbenézve azt érezhetjük, hogy a Tokaj Borvidék szívében vagyunk, hiszen jobbkéz felől a tokaji Kopasz-hegyet látjuk a horizonton, míg balról a sátoraljaújhelyi Sátor-hegyet. Egyedülálló látvány, mely az időjárási helyzet alakulásának függvényében folyamatosan változik, ahogy a páratakaró alakul a Bodrog völgyében. A Kincsem nevezetes pont egy nevezetes borvidék központjában.

Báró Waldbott Frigyesnek 60 hektáros szőlőültetvénye volt a Kincsem dűlőn. Ő tervezte és építtette a Palladio-Villákra emlékeztető kúriát ennek tetejére. A Kincsem kastélyban soha nem tartózkodott folyamatosan a család, csak a szőlőmunkálatokkal kapcsolatos tartózkodás céljaira szolgált. A szőlőhegyen lévő épületben volt lakás két vincellér családnak, továbbá néhány magánhelyiség, egy nagy terem, előtte egy verandával, ahol szüreti mulatságokat is rendeztek.

A második világháborút követő diktatúra a Waldbott családot elűzte az országból. A Kincsem kastély a folyamatos állagromlás évtizedeit élte meg ezt követően a rendszerváltásig, és még azon is túl, hiszen az épület privatizálását követően francia tulajdonba került, a tulajdonos idősebb úrnak azonban már az épület felkeresésére sem igen volt energiája, fia pedig egyáltalán nem járt Magyarországon.

Matyasovszki István az épület pincéjét már korábban rendbehozta

A kastélyt a francia örökösöktől végül Matyasovszki Istvánnak sikerült megvásárolnia. Már szinte romosnak minősíthetővé vált ekkorra az épület, a nagyterem szarufáinak felét kiszerelték, kilopták, csoda hogy nem omlott be az egész emelet. Az épület további szétrablásának megakadályozása miatt első lépésként minden nyílászárót el kellett látnia vasrácsozattal, ekkor kerülhetett sor a további lépések végiggondolására.

Most vidám kalapácsolás hangja hallatszik az épületből, hiszen a nyár elején végre a hosszú műemlékvédelmi tervegyeztetési procedúrák lezárásával megindulhatott a kastély felújítása. A munkálatok első ütemeként a legfontosabb statikai, biztonsági, állékonysági munkálatokat követően bekerült a kastély két szintje közé az új vasbeton födém. A 70-es, 80-as évek gányolásait is el kellett tüntetni, így azokat a nyílászárókat, melyek ebben az időszakban kerültek az épületbe. A hitelesen fennmaradt 2-3 eredeti ablak mintájára megkezdődött az új külső ablakok gyártása. Még a tél beállta előtt várhatóan elkészül az új tető is az ideiglenes hullámpala helyén, ezzel az épület stabillá válik.