Fesztiváldömping

Zilai Zoltán, a Budapest Borfesztivál ötletgazdája és főszervezője

Elérkezett a szüret, itt vannak a szüreti fesztiválok, közeleg a Budapesti Borfesztivál. Ezen a hétvégén Budafoki Pezsgő-, és Borfesztivál Budafok központjában, VINGARDIUM az Erzsébetligetben, Őszi Piknik Etyeken. Viszont csak néhány nap, és a Budapest Borfesztivál Boregyetem programjával szeptember 3-án a MOM Kulturális Központban a Balaton MOST kóstolókkal egybekötött előadásokkal indul a legnagyobb, a vári fesztivál is.

VINGARDIUM Borliget az Erzsébetligetben egy zöldben borozgatós, felszabadultan bulizós, gyerekkacajtól hangos, játékos és ugyanakkor ínyenc pesti fesztivál, amely immáron harmadik alkalommal várja a borok, a gasztronómia, valamint a zene szerelmeseit. Az aszfaltos belváros helyett zöld közösségi térbe csábít. A több száz éves fák árnyékában hangulatos zene, fűbenfekvős borozgatás, nagy bulik, kalandos gyermekprogramok, remek ízek, érdekes borkurzusok és számos élmény vár a vendégekre.

Budafok belvárosában idén már 29. alkalommal rendezik meg Dél-Buda legnagyobb fesztiválját, a Budafoki Pezsgő-, és Borfesztivált, ahol a borbarátok, a pezsgőkedvelők, a zenéért rajongók, a kultúra szerelmesei és a családi programok kedvelői találkozhatnak mindig szeptember első hétvégéjén. Bár a több tízezer látogató különböző élményeket keres, egy dologban biztosak lehetnek: szeptember első hétvégéjén mindenki otthon érezheti magát Budapest bornegyedében, Budafok-Tétényben. A kulturális programok között idén is mindenki megtalálhatja a kedvére valót. Hangulatos, macskaköves Művész utca, kerületi képzőművészekkel, kézműves vásár és színes gyerekprogramok a megújult Szent István mesetéren. Négy színpadon több mint 50 fellépő koncertje várja a látogatókat.

Etyeken az Őszi Etyeki Piknik alkalmából „Must, bor, barátok, kultúra” mottóval várják a borturistákat szeptember 1-én és 2-án, hogy megízlelhessék a Gasztrosétány remekeit és szórakozhassanak a Cimbali Band zenéjére és még sok más muzsikus játékára. Egész hétvégén nemes italokkal, ízes gasztronómiával, kézműves vásárral, kulturális és gyermekprogramokkal készülnek az etyekiek. Lesz bor- és pezsgőkóstolás, sonkák, sajtok, szörpök és lekvárok, házi sütemények és megannyi finomság. Az ügyesebbek megfesthetik saját e-tyek pólójukat, a szablyás pezsgőnyitás, a „Pohárral a kézben” szőlőtúra, a gyerekeknek népi játszótér és póni-lovagoltatás pedig már csak a hab a tortán. A csodás környezet adott, más nem is kell egy kellemes hétvégéhez.

Ráadásul mindez a három rendezvény – ha úgy vesszük – csupán előkészítő a Kárpát-medence legnagyobb boros rendezvényéhez, a Budapesti Borfesztiválhoz, melynek előkészületeiről korábban már itt adtunk korábban betekintést.