A legkeresettebb 50 bor

Minden nyáron összeállítja a Liv-ex a legnagyobb érdeklődést kiváltó 50 bor értéksorrendjét, melynek alapja januártól júliusig az első félév eredménye. Ezek a keresési adatok barométerként szolgálnak a legkifinomultabb borok kereskedői értékére nézve, bemutatva az aktuális trendeket.

Sajnos a világ legkeresettebb borait előállító borászatok eddig még nem vették a bátorságot ahhoz, hogy a BOR ÉS PIAC szigorú zsűrije előtt vizsgáztassák produktumaikat, így ehhez az értéksorhoz hozzászólni nem tudunk, de minden esetre nem árt, ha tisztában vagyunk vele.

A mezőny legelőkelőbb helyezéseit stabilan uralják a vezető Bordeaux-i borászatok. Az első helyet nem engedi át a Lafite Rothschild, az egyetlen különbség a tavalyi évhez képest, hogy a Margaux a harmadik helyre ugrott előre a Haut Brion-t megelőzve.

A felfelé törekvő márkák, mint például az új belépő Carmes Haut Brion (+34), az első félév legnagyobb nyertese. A Canonnak ismét erős éve volt az idei, 23 helyet erősödött. Az Opus One a legnagyobb, nem bordeaux-i előrelépés, 24 helyet javulva. A Louis Roederer Cristal is nagyot javult, 18 helyet ugrott előre.

Ahhoz, hogy egyes borok erősödjenek, másoknak gyengülniük kell. Ezek közé tartozik a Ducru Beaucaillou (-8), a Leoville Barton (-6), a Leoville Poyferre (-5), a Montrose (-4) és a Pichon Baron (-2) a rangsorban. A Vieux Chateau Certan volt a legnagyobb visszaesés 15 ponttal.

Íme az idei első félév TOP 50-et bemutató táblázat teljes egészében.