A burgundi borok és a gyűjtői készletek növelik az aukciós bevételeket

A Sotheby’s 2018-as Borpiaci Jelentése (Wine Market Report) több mint 50 százalékos emelkedésről számol be az árverési piacon: 2018-ban 98 millió dolláros forgalmat bonyolítottak, szemben az egy évvel korábbi 67 millióval.

A növekedés egyik fő forrását az egyetlen tulajdonos pincéjéből származó gyűjtemények jelentik, mert ezekről azt tartják, hogy a piaci átlagnál jobb körülmények között tárolták őket, és kevesebb bennük a hamisítvány is. A Sotheby’s tavaly 13 ilyen aukciót bonyolított, összesen 56 millió dollár értékben, és ezek közül három – a Philanthropist’s Cellar, a burgundiai termelő Robert Drouhin magánpincéje, valamint a Jerry Perenchio-hagyaték – adta a teljes bevétel felét.

A másik mozgatórugó az ázsiai piac: az aukciós háznál a vásárlások 63 százaléka ehhez a régióhoz köthető, szemben a 2017-es 58 százalékkal. A hong kongi iroda bevételei egyenesen megduplázódtak egy év alatt.

Burgundia továbbra is a piac középpontjában áll. Elsősorban az észak-amerikai és ázsiai gyűjtők hajlandóak rengeteg pénzt megadni szinte bármilyen tételért és évjáratért, amit meg tudnak szerezni. Ez 65 százalékos áremelkedéshez vezetett egy év alatt. A borvidék az összes eladás 42 százalékát adta, és ehhez kötődik az egyik aukciós csúcs is, az ősszel 558 ezer dollárért eladott 1945-ös Romanée-Conti.

Bordeaux esetében is jelentős az áremelkedés, 63 százalék, de ez elsősorban az érett tételekre vonatkozik, míg a fiatalabb borok ára a kiskereskedelemben is stagnált. A teljes bevétel 46 százalékát adták a régió borai, ezzel Bordeaux a 2017-es visszaesés után ismét az élre került.

A pincészetek toplistáját hat éve a Domaine de la Romanée-Conti vezeti a Sotheby’s-nél, 2018-ban 87 százalékkal, 24 millió dollárra növelték az eladásaikat ezekből a tételekből. Az élcsapat további tagjai:

  • Petrus, 8 millió dollár
  • Lafite Rothschild, 7 millió dollár
  • Latour, 7 millió dollár
  • Mouton Rothschild, 5 millió dollár
  • Leroy, 4 millió dollár
  • Margaux, 3 millió dollár
  • Haut-Brion, 3 millió dollár
  • The Macallan, 2 millió dollár
  • Cheval Blanc, 2 millió dollár

A The Macallan whiskyként kakuktojás a listán. Ők 2016-ban kezdtek jelentős tényezővé válni az aukciókon, azóta azonban sorra döntik a rekordokat, de a 2018-as év 10 legdrágábban értékesített itala közé még egy 50 éves japán The Yamazaki whisky is befért.

(Forrás: Bloomberg, Decanter; fotó: Sotheby’s)