2018. évi Országos Borverseny

 A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) által rendezett 39. Országos Borversenyre idén a 2017. évi rekordnál 25%-kal több, összesen 770 mintát neveztek a borászatok. A hazai és nemzetközi szakértőkből álló 50 fős zsűri június 8-9. napjain bírálja el a térségi borversenyeken már eredményesen szerepelt borokat és pezsgőket. Az idei borverseny mottója: „Legyen az Ön bora is az ország büszkesége!”. Az idei borverseny házigazda borvidéke a Balatonboglári borvidék, helyszíne Siófok. A rendezvény fővédnöke dr. Áder János köztársasági elnök, védnöke dr. Nagy István agrárminiszter.

Az Országos Borverseny (OBV) Magyarország legnagyobb merítésű és legismertebb bormustrája. Az esemény a szőlész-borász szakmai önkormányzat borverseny sorozatának csúcsrendezvénye, országos záróeseménye. A helyi hegyközségi és borvidéki borversenyeken 2018-ban több, mint 6800 mintát értékeltek a bírálók.

A megnyitón Siófok polgármestere, valamint Légli Ottó, a HNT elnöke köszöntötte a nagyszámú vendéget és a közreműködő szakembereket. A szőlész-borász szakmaközi szervezet vezetője kiemelte: „A szőlő-bor ágazati stratégiában a HNT kijelölte az OBV fejlesztésének irányait. Ennek szakmai elfogadását jelzi, hogy idén az ország valamennyi borvidékéről összesen 223 pincészet vállalta a megmérettetést. A leadott minták száma 25%-kal növekedett az elmúlt évihez képest. Az OBV egy szakmai mentorálási szakasz kezdete: 2018/2019-ben a díjnyertes pincészetek csehországi és varsói borkereskedelmi szakmai rendezvényen vehetnek részt és ez a kör a továbbiakban bővülhet. Az OBV rangját tovább emeli, hogy a bio borverseny és szakmai partnerünk, a TakarékCsoport borversenyét is bormustránk keretei között bonyolítjuk le.”

Újdonság, hogy idén nem csak a korábbi évek szerinti bírálati kategóriákban születik eredmény, de a legjobb biobor kiválasztására is sor kerül, továbbá különdíjat ad át a verseny kiemelt szakmai partnere, a TakarékCsoport, valamint a főtámogató MVM Magyar Villamosművek Zrt. is.

Az OBV-n kimagasló eredményt elérő borok alkotják azt az „elit borszalont”, amely központi szerepet kap a magyar borok, illetve a teljes magyar borágazat nemzetközi népszerűsítésében. A HNT és a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) közötti stratégiai megállapodás értelmében a közösségi borpromóciós és marketing-tevékenységek elsősorban az OBV-díjas borok és borászatokon alapulnak, továbbá a Külgazdasági és Külügyminisztérium diplomáciai borválogatásának gerincét alkotja. (HNT)