Buborék-dús borok Dél-Balatonról

B 6789fotó Dékány Tibor

A Dél-Balaton számos szőlőfajtának ad otthont, emellett több tényező is közrejátszik abban, hogy remek habzó-, gyöngyözőborok és pezsgők készülnek a borvidéken. A löszös talaj miatt a borok gyümölcsösek, a Balaton közelsége és egyedi mikroklímája, az uralkodó északi szélirány, valamint az átlagosnál magasabb páratartalom pedig abban segít, hogy ne legyen perzselő forróság, és a savak is megmaradjanak.

A borvidéken régi hagyománya van a habzóboroknak. Még 1965-ben a Balatonboglári Állami Gazdaságban töltötték le az első gyöngyözőbort Magyarországon. Majd a rendszerváltás után, 1990-ben alapították meg a főleg a pezsgőiről ismert Garamvári Szőlőbirtokot, ami mellé aztán felzárkózott a borvidék, és most már évről évre egyre több borászat készít buborékos borokat.

delbalaton3 photocredit Furmint Photo

Furmint_Photo

„Ma már szinte megszokott, hogy minden borászatnál van gyöngyözőbor, és egyre többen készítenek tradicionális pezsgőt is. A sok tematikus kóstoló és műhelymunka eredményeképpen az itteni borászoknak világos képük van arról, milyen az ideális dél-balatoni buborékos bor. Nem Champagne-t akarjuk utánozni, az itteni adottságok és a szőlőfajták változatossága miatt nem is lehetne. Van, aki rajnai rizlingből készít pezsgőt, pinot blanc-ból vagy furmintból, a saját, idén debütált brut rosénk pinot noir és királyleányka házasítása. A borvidékünknek pont a sokszínűsége az erőssége” – foglalja össze a tapasztalatait Bujdosó Ferenc, a Dél-Balatoni borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke.

Világszerte megfigyelhető trend, hogy a fogyasztók keresik a gyümölcsös, könnyed habzó- és gyöngyözőborokat, továbbá a pezsgőket is. Az évjárattól függetlenül minden évben figyelni kell arra, hogy az optimális savtartalom mellett a borvidékre jellemző gyümölcsösség is megmaradjon, de ezt a kihívást már évek óta jól teljesítik a dél-balatoni borászok.

„Az idén már július végén elkezdtük a szüretet, szeptember elejére szinte az összes fehér szőlőt leszedtük, nem csak a pezsgőalapokat. A szokásos fajtákból készítettünk idén alapbort: chardonnay, pinot noir, pinot blanc és furmint, utóbbinak ez lesz a második évjárata a lellei dűlőből. Különösen kritikus volt ebben az évben a megfelelő savszint eltalálása, de elégedettek vagyunk, egyelőre kiváló évjáratnak tűnik az idei. Már házasítottuk a tételeket, és átkerültek a budafoki pincénkbe pezsgősítésre, ahol legalább 30 hónapot töltenek finomseprőn, mielőtt forgalomba kerülnek” – meséli Baranyai Péter, a Garamvári Szőlőbirtok borásza.

A Dél-Balatonon a fogyasztók egyaránt megtalálják az intenzívebb ízű, populáris stílusú, csavarzárral ellátott gyöngyözőket, amik bármelyik hétköznap felbonthatóak, és azok is kedvükre válogathatnak, akik tradicionális eljárással készült, komoly pezsgőket keresnek, természetesen dél-balatoni stílusban.

B 6799

fotó Dékány Tibor

A 2018-as évjárat a Dél-Balatonon

Enyhén indult az év a Dél-Balatonon, a tél a megszokotthoz képest szinte meleg volt, majd márciusban a váratlan hóesés és fagy pár szőlőfajtát ugyan megrongált, de szerencsére komoly károk nem keletkeztek a borvidéken.

Áprilisban a különös meleg volt meglepő, a májusi virágzás pedig már előrevetítette a korai szüretet is. Tavasszal összességében meleg volt, kevés esővel, így növényvédelmi szempontból könnyűnek bizonyult az év.

A nyári szárazság és hőség okot adott az izgalmakra, de a szőlők gyorsan és szépen értek a borvidéken, és szerencsére a sav sem ment le. Július végére bebizonyosodott, hogy tényleg nagyon korai szüret lesz a borvidéken, olyan, amilyen talán még soha nem volt, már a hónap végén elkezdődött a korai fajták szedése a kánikulában.

BB 9248

fotó Dékány Tibor

Az ősz is optimális volt, kevés csapadékkal. Ugyan szeptember elején esett 100 mm eső, ami után kiteltek a bogyók, de szerencsére utána száraz idő következett, így a botritisz nem jelentett veszélyt. A szüret zavartalanul folyt le, bár a korai érés miatt az időzítés kritikus volt, aki azonban időben lépett, megőrizhette a gyümölcsös ízeket.