Frittmann János az idei szüretről

Számolni is nehéz Frittmann János szakmai és társadalmi elkötelezettségeit, tisztségeit, rangjait. Az ember néha azt kérdezi, ezek mellett mikor van ideje borászkodni is? Ő a Duna Borrégió elnöke, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) alelnöke, A Magyar Bor Akadémia alelnöke, a Pannon Bormíves Céh aktív tagja, a Kunsági Borvidék elnöke is egyben.

Frittmann Jánost a II. Országos Szőlészeti és Borászati Konferencia szünetében az idei szüretről kérdeztük.

  • A késői fagyok -19, -20 fokokkal komoly károkat okoztak, akkor még nem tűnt túl rózsásnak a helyzet. Aztán hirtelen megugrott a természet, és úgy alakult, hogy ilyen korán még nem kezdtük soha a szüretet. Július utolsó napjaiban elkezdtük szedni a rozéhoz a Nérót, ez volt a nyitány, aztán a Cabernet Sauvignonnal fejeztük be október elején. Nagyon szép év volt, az esők pontosan akkor érkeztek, amikor szükséges volt.

Hogy állnak a borászat bővítésével kapcsolatos munkálatok?

  • 100 négyzetméteres erjesztőtér-bővítés munkálatai folynak, amihez 3000 hl-es hűtőtartály-bővítés, valamint raktártér-bővítés tartozik. Az építészeti munkarészek java a jelek szerint decemberre elkészül, tavaszra pedig átadásra is kerülhet kompletten berendezve. Ez a bővítés a jövőre nézve könnyebb és precízebb munkavégzést tesz lehetővé. Később majd szálláshely-bővítéssel, valamint vendéglátás-, és gasztronómia terén kell egy újabb építési fázisba belevágnunk.

Regionális szinten mit jelentett az idei szüret?

  • A Duna Borrégió tekintetében elmondható, hogy mennyiségileg mintegy 20%-al az átlag felett vagyunk, és a minőség is igen jó. Mindez köszönhető annak, hogy jól sikerültek a szerkezet-átalakítások az ültetvényekben. A mi erősségünk a régi és az új fajták minőségi bemutatása. Ebben a régióban jól érvényesül a fajtajelleg. Erősségünk a Ezerjó, az Irsai Olivér, a Cserszegi Fűszeres. De itt van a Generosa is, mely fajta elképesztő, minden évben nagyot produkál! Ebből is, meg a Pinot Noirból is pezsgőt tervezek készíteni, ami remélhetően nagy durranás lesz! (dékányT)