Aranykóstoló volt Pécsett

A Villányi Borvidék Hegyközségi Tanácsa szervezésében a pécsi Jókai Rendezvényházban május 12-én került sor az első „Villányi Aranykóstoló” rendezvényre. Ezen a sétálókóstolón a borvidék hegyközségi versenyein aranyéremmel díjazott borok mutatkoztak be.

A Jókai tér 6 sz. ház előtt egyetlen plakát sem hirdette az eseményt. úgyhogy a vendégek némi bizonytalanságérzettel lépegettek felfelé a lépcsőn az első emeleti rendezvény helyszínéig. Ott már aztán otthon érezhették magukat, hiszen csupa poharaikat kezükben tartó vidám emberrel találkozhattak.

A hétvégén számos borászati rendezvény megtartására került sor, így aztán a villányi borászok közül nem tudott mindenki részt venni a bemutatón, de azért így is szép számmal ott voltak, mint például az Ősi pincétől Ősi Gábor, Ősi Anikó, vagy Szende Gábor, a Vylyantól Ipacs Szabó István.

A szép fehér, rozé, de legkivált vörösborok itt is, most is erődemonstrációt tartottak, nehéz volt kiválasztani a közönségszavazatra leginkább javasolt tételt, hiszen Gere Tamás és Zsolt Aureus cuvéeje, Gere Attila Tintája, vagy Koch Csaba VinArt pincészetének Csanád cuvéeje egyaránt sok-sok aranyérmet tudhat maga mögött. A sok sztár-tétel mellett különösen érdekes volt Szende Gábor GÁ-BOR bora, miről első kortyra  alig hihető, hogy nem valami bordeaux-i házasítás van poharunkban.

Remélhetően a Villányi Aranykóstoló Pécsett hagyományteremtő rendezvény volt a hétvégén, és azt is reméljük, hogy a folytatáshoz talán jobb helyszínt is lehet majd találni, hiszen így május közepén az ember különösen a mediterrán városunkban szívesebben lenne a szabadban, vagy teraszos rendezvényhelyszínen, mint egy szűkös zárt térben.

A résztvevő pincészetek mind aranyérmet nyertek, így megérdemlik, hogy felsoroljuk őket:

Bock Pincészet

Csányi Pincészet

Csillagvölgy Pincészet

Gere Pincészet

Gere Tamás és Zsolt Pincészete

Kvassay Pincészet

Maul Zsolt Pincészete

Mokos Pincészet

Ősi Anikó Pincészete Villány

Ősi Gábor Pincészete Villány

Polgár Pincészet, Stier Pincészet, Streit-Zágonyi Pincészet, Szemes Pincészet, Szende Pince

Vin Art Pincészet, Vinatus Pincészet, Vineas Tenkes Pincészet, Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet