Megújul a Tiffán’s címkecsalád

Tif 4447 001

Tiffán Ede egyike azoknak a legendás pioníroknak, akik a rendszer-változtatás idején elsőként palackoztak a családi borászatok közül. Sokan emlékszünk még az első címkecsaládra, melyeken fekete alapon vidám, újhullámos grafika jelezte a családi pincészet színre-lépését. A második címke-sorozat a hazai grafika legendás alkotójához, Csathó Pálhoz fűződik, mely szériából a Cuvée Carissimae emblematikus megjelenítésére mindenki emlékszik, egyébként ez az egy címke túléli a mostani grafikai korszakváltást is, lényegében apró módosítással továbbra is megmarad. Most elérkezett az ideje az újabb váltásnak, melynek terveit Králik Péter grafikusművész készítette.

Tiffán Ede a magyar borok rendszerváltást követő nagy minőségi megújulásának vezéregyénisége, a Magyar Bor Akadémia tagja, 1991-ben elsőként kapta meg az Év Bortermelője címet, 1999-ben a Köztársasági Elnök a Köztársasági Érdemrend Tiszti Keresztjével tüntette ki. Szinte pontosan egy évvel ezelőtt ugyancsak elsőként vehette át a Magyar Bor Akadémia Életműdíját a magyar szőlészet és borászat területén végzett kiemelkedő, országos jelentőségű teljesítményének elismeréseként az Országház Vadásztermében.

tiff 1314 002

A 20 hektáros Tiffán családi birtok szőlőterületei a borvidék villányi termelési körzetében a legkiválóbb dűlőkben helyezkednek el, a Jammertalban, a Sterntalban, az Ördögárokban, a Remetében, a Kopárban, valamint a Várerdőben 5. A területek zöme déli fekvésű, többségük 130-200m közötti tengerszint feletti magasságban helyezkedik el. Az ültetvényekben Portugieser, Kadarka, Kékfrankos, Pinot Noir, Merlot, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon fajtákat termelnek középmagas kordonokon.

Tiffán Ede mindkét unokája elkötelezte magát a családi borászat folytatása mellett. A nagyobbik, Zsolt néhány éve végzett Gensenheimben és Montpellier-ben, folyamatosan veszi át a családi birtok irányítását. A kisebbik fiú-unoka, Balázs pedig egyelőre a nagyvilág borászati tudományát szívja magába ahhoz, hogy minél nagyobb kitekintéssel rendelkezve vághasson majd bele a családi birtok fejlesztésébe. Ők a villányi Tiffán-familia tizenegyedik generációját alkotják, akik nemzetközi szaktudással és remek adottságú területekkel nyilvánvalóan továbbra is a világszínvonal élén fogják borászatukat tartani.

tiff 3605 009

Az új címkecsalád bemutatására az Andante Borpatikában került sor egy Cuvée Carissimae vertikális kóstolóval egybekötve. A bemutatón megjelent a hazai borszakértők, oktatók, borszakértők első vonala. Ifjabb Tiffán Zsolt ecsetelte a borvidék helyzetét, napjaink kihívásait. Ezen belül főként a Villányi RedY, valamint a Villányi Franc szerepét, jelentőségét. Tiffán Ede ezt követően felvázolta élete sorsfordító lépéseit, azt a küzdelmes életutat, ami a kitelepítettség sorstalanságától vezetett a jelenlegi elismertségig.

A vertikális kóstoló a Tiffán Pincészet nagyágyújáról, a Cuvée Carissimae-ről szólt. A történet ma már legendás, a Kopár-dűlőben szőlőtelepítés előkészítése során egy talajmunkát végző gép római kori sírkőtöredéket fordított ki a földből. Ez a 120 x 80 cm méretű kő egy Kr.u. 260-ban, 25 évesen elhunyt hölgy emlékét őrzi. Felirata így szól: „Luciae… candidae, coniugi carissimae…” („A szépséges Lucia-nak, a legkedvesebb hitvesnek…”). A Tiffán Pincészet 1999-ben palackozta az első dűlő szelektált házasítást a Kopárból, a mostani kóstolón az Andante Borpatikában ettől az 1999-es palacktól a 2015-ösig követhettük végig az egyes évjáratok csodáit.

Tiff 62453 002

Králik Péter grafikusművész – aki többek között a Vylyan címkecsalád tervezésével is felhívta magára a figyelmet, – elmesélte, hogy amikor a feladatra felkérték és ellátogatott a Tiffán Borházhoz, épp lefagyott a vadszőlő a borház homlokzatán egy kemény telet követően. Ám ahogy jobban megnézte a szőlőindákat, már látszottak rajta a megújulás friss rügyei. Voltaképpen a címkecsalád ugyancsak megújul, ennek szimbolikáját látta, és láttatja az új címkecsalád frissen rügyező új hajtása a grafikán. Mondhatnánk, hogy jó bornak nem kell cégér, de ha a bor is nagy minőség, a címke is esztétikus, nem lehet akadálya a Tiffán borok népszerűségének további emelkedése előtt!

Dékány Tibor