Kövesdi Zsófia nemzetközi sikere

Magyar borászhölgy „Az Év Nemzetközi Női Borásza” kitüntető cím birtokosa Németországban 2023-ban! Németország legnagyobb internetes borászportálja, a selection-online.de Kövesdi Zsófiát, a Jammertal Borbirtok vezető borászát az Év Nemzetközi Női Borásza 2023 címmel tüntette ki.

Magyar borász vagy borásznő ilyen figyelemreméltó külföldi elismerésben még nem részesült. Németország a világ egyik legnagyobb és legjelentősebb borpiaca. Kövesdi Zsófia teljesítménye a magyar bormarketing szempontjából is kiemelkedő jelentőségű.

A Jammertal szőlőbirtoka Hegyszentmártontól Palkonyáig mintegy 100 hektárt foglal magában. A Jammertal borainak minőségére Nagy Zsolt szőlészeti vezető, valamint a 4-5 éves francia-, és tengeren-túli borászati gyakorlattal rendelkező, elmélyült tudású Kövesdi Zsófia borász ambiciózus és elkötelezett munkája jelenti a garanciát. A Jammertal birtok vörösboraink tökéletesen érett szőlőből készülnek, bársonyosak, gyümölcsösek, rendkívül koncentráltak és erőteljes terroir-hangsúllyal bírnak. Nem csoda, hogy 2015-ös Cassiopeia boruk Brüsszelben a Concours Mondial de Bruxelles 2021 megmérettetésen a világ legjobb vörösbora díját zsebelhette be. A Jammertal Borbirtok ezzel bizonyította, hogy Villány a világ legjobb terroir-jai közé tartozik. Ez egy fontos lépés volt, ám elengedhetetlen feladat a magyar prémium vörösbor nemzetközi hitelességének megteremtése, és ez már túlmutat egyetlen pincészet lehetőségein.

Kövesdi Zsófia egykori mesterével, Pásti György emeritus professzorral konzultál

Szerkesztőségünk 2022-ben tett látogatást a Jammertal Borbirtokon. Ott személyesen is meggyőződhettünk arról, hogy a birtokon a leggondosabb szőlőműveléssel tökéletes körülmények között történik a feldolgozás, és pincemunkák magas színvonalára garanciát jelent Kövesdi Zsófia elmélyült alaposságú munkája.  Zsófia Záhonyban született, ahol – mint általában a felső Tisza-vidéken – a pálinkaivás, ezen belül is a szilvórium a meghatározó alkoholos ital. Ahhoz, hogy egy egészen másjellegű kultúrában, italkészítésben a csúcsra tudott jutni, azzal azt bizonyította, amit az ezévi két Nobel-díjasunk is, amit Szabó Dezső úgy érzékeltetett, hogy a szódáspohárban is a legmélyebbről induló buborék érkezik a legnagyobb energiával a felszínre. Ottani tapasztalatink alapján nyerte el a Jammertal Borbirtok a Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka címet.

A siker kovácsai: Kövesdi Zsófia borász és Nagy Zsolt szőlész

A németországi megmérettetésre minden jelölttől 9-9 beküldött tétel minőségét osztályozták. Az idei versenyfelhívásukra beküldött 9, Kövesdi Zsófia által készített Jammertal Borbirtok tétel a következő értékeléseket kapta:

Koh-I-Noor        105.6     2019                                    TOP-ARANY

Koh-I-Noor        Merlot 2017                                      ARANY

Koh-I-Noor        Merlot 2019                                      ARANY

Koh-I-Noor        Cabernet Sauvignon 2018              ARANY

Cassiopeia          MCS*Achird 2018                           TOP-ARANY

Ars Poetica         Syrah 2021                                         ARANY

Ars Poetica         Pinot Noir 2020                                ARANY

Ars Poetica         Chardonnay 2020                            ARANY

Jammertal          Blue Sky 2020                                   ARANY

A 2023 évi nemzetközi borverseny eredményei ( 15 Arany- és 7 Nagyaranyérem Angliából, Ausztriából, Kanadából, Németországból és Franciaországból ) pontos visszajelzései a Jammertal Borbirtokon zajló rendkívül magas színvonalú szőlészeti és borászati szakmai munkának. Ezt a magas színvonalon, kereskedelmi szempontból értékelhető és érzékelhető mennyiségben készített vörösborok minőségének elismert nemzetközi versenyeken történő folyamatos visszaigazolásával lehet elérni.

A verseny eredményei online elérhetőek a következő linken:

https://www.selection-online.de/weinszene/internationale-winzerin-des-jahres-2023/

www.jbb.hu

jbb@jbb.hu

Jammertal Borbirtok, Wunderlich Borászati Kft.