Konferencia Schams Ferenc munkásságáról

 

A Kárpát-medence szőlő- és borkultúrájáról, és különösen Schams Ferenc munkásságáról rendeznek konferenciát a Magyar Mezőgazdasági Múzeum Vadásztermében, Budapesten. A városligeti Vajdahunyadvárban 2018. május 11-én délelőtt 11:00 órakor kezdődik az esemény.

A Vajdahunyadvár épületegyüttese reprezentatív építészeti összegzése a történelmi Magyarországnak, tárgyiasult jelképe a magyarság együvé tartozásának a Kárpát-medencében, ezért választották ezt a helyszínt a szervezők.

A konferencián Schams Ferenc életművébe nyerhetnek bepillantást a résztvevők, a kárpát-medencei szőlészek és borászok, illetve a sajtó munkatársai. Rövid előadások segítik a résztvevőkkel megismerni a reformkori Magyarország e kivételes tehetségű és tájékozottságú tudós alakját. A rendezvény további előadásai a kárpát-medencei borkultúrát, a történelmi Magyarország borvidékeit, jellemző szőlőfajtáit és borait mutatják be.

Az esemény egy évente megrendezendő konferenciasorozat első eleme, amelyben a határon túli magyar borászok folytatnak szakmai diskurzust, illetve a programokon résztvevők megismerkedhetnek a határon túli szőlészet és borászat eredményeivel és problémáival.

A műhelykonferencia tervezett programja:

10:30     Vendégek fogadása

11:00     Köszöntők

Németh Zsolt a külügyi bizottság elnöke (Országgyűlés)

Gál Péter eredetvédelemért felelős helyettes államtitkár (FM)

  1. Estók János főigazgató (Magyar Mezőgazdasági Múzeum)

11:15     Schams Ferenc munkásságáról (dr. Beck Tibor)

11:35     A kárpát-medencei szőlőfajtákról (dr. Hajdu Edit)

11:55     Áttekintés a Kárpát-medence borvidékeiről (Geönczeöl Attila)

12:15     A rendezvény zárása

A rendezvényen a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, melyet az alábbi linken tehet meg. https://goo.gl/forms/i9zB94BbZ9zWXbhJ3