Kiemelkedő évjárat a Chateau Chizay-nál

Valahogy belénk idegződött, hogy a határoknál vége a világnak, holott ha például Beregsuránynál átlépjük a magyar-ukrán határt, mindössze 10 km megtétele után Beregszász központjában vagyunk, ahol egy figyelemreméltó borászat tevékenykedik.

Beregszász pedig az egykori Alsó-Bereg-ugocsai borvidék központja, ahol a kolhozok, szovhozok, állami szőlészeti és borászati kutatóintézetek összeomlása után ismét virágzásba lendült a szőlő-, és borkultúra. Hogy az ottani borok minősége is nyaldossa már a nemzetközi csúcsokat, arra elég bizonyíték, hogy a beregszászi székhelyű Chateau Chizay a XXVI. Bükkvinfest Bükkaljai Borfesztivál és Nemzetközi Borverseny legnagyobb meglepetését szolgáltatta, mivel benevezett 8 tételükből 1 Nagy Aranyat és 6 Aranyat nyertek, így ők lettek a borverseny legeredményesebb borászata.

Szüretelik a Cserszegi fűszerest Beregszászon

Mi valahogy azt hisszük, hogy Tokaj a szőlőtermesztés északi fellegvára, ahol már csak a fehérszőlő érik be, kékszőlővel nem is nagyon érdemes kísérletezni, vagy ha igen, akkor is csak Pinot Noirral. Pedig egy komplex borsor ugyanúgy, mint egy borvacsora nem nélkülözhet egy szép vörösbort akár úgy is, mint vágóbor a száraz fehérek, valamint a természetes édesborok között.  Már csak azért is érdemes átsétálni a határon Beregszász szőlőhegyeire, hogy megnézzük, mit tudnak ott a kékszőlők, na meg persze a fehérek is, hiszen Beregszász is, Nagyszőllős is épp Tokajjal azonos magassági körön fekszik.

Egészséges a termés a Beregszász-kishegyi birtokon

A Chateau Chizaynál javában zajlik a szüret. A szüret a Muskotály szőlővel kezdődött, ami 23 cukorfokon érett be. A Cserszegi fűszeres ugyancsak 23 fokon lett szüretelve, a Sauvignon blanc 23; a Pinot blac 22; a Pinot noir 25 fokon. A mostani hétvégén, szeptember 27-én kezdődött a Kékfrankos szedése, ami 23 fokosra érett be, minden szőlő kiváló savakkal, valamint ph értékekkel rendelkezik. A Merlot, a Cabernet Sauvignon, az Olaszrizling, a Rajnai rizling már szinte eljutott a teljes érésig, de még egyelőre vár a sorára, mind nagyszerű paraméterekkel. Ebben az évben a Chateau Chizay a szüretelt szőlő minőségét tekintve minden korábbi rekordot megdöntött, a szőlők egészségesen, magas cukorfokon, kiváló kondíciókkal kerültek a présbe.

23-as cukorfokon szüretelték a Kékfrankost a Chateau Chizaynál

Érdemes borászoknak, borszakíróknak, borbarátoknak átugrani a határon egy kis szőlőhegyi szemlére, ahol mindenki saját szemével győződhet meg, milyen szépek a kékszőlők Tokaj magasságában, attól kissé keletebbre a Tisza közelében. A szüret előtt ezekben a napokban még egy ideig mindenki megnézheti, milyen tökéletesen érik be Beregszászon akár a Cabernet Sauvignon is, amiről korábban hajlamosak voltunk azt hinni, hogy Villánynál, Szekszárdnál északabbra nem érdemes foglalkozni vele. A Chateau Chizay a pozitív példa lehet!

dékányT