BorÉRT 2024 konferencia a Vajdahunyad várban

A 14. Magyar Bor Napja és a Koccintás verseny a legkedveltebb borvidéki település címéért szervezett rendezvénysorozat záró eseménye zajlott idén is a budapesti Vajdahunyad várban január végén. A rendezvény a BorÉRT Borturisztikai Egyesület az Agrárminisztérium fővédnökségével és szakmai iránymutatásával a Magyar Mezőgazdasági Múzeum együttműködésével jött létre. A program fő alkotórészét Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkárának előadása jelentette. A konferencia programpontjait kerekasztal-beszélgetések, díjátadók követték. Az esemény záróakkordját neves hazai,- és határon túli borászatok termékbemutatója zárta.

Iden is a Vajdahunyad var adta a BorÉrt konferencia helyszinet

Hiába emelkedik folyamatosan a magyar borok minősége, hiába aratnak egyre több elismerést borászaink a nagy külföldi fesztiválokon, borversenyeken, ha az ifjabb generációk bor helyett energia-italokat meg citromos söröket fogyasztanak. A magyar borágazat szempontjából létfontosságú a hazai borfogyasztás reneszánszának előkészítése, a fiatalabb generációk számára a „wine in moderation” szellemiségének megfelelően a borok szépségének bemutatása.  Ezt a célt szolgálja a „Koccints” mozgalom, ebből a célból tartották meg idén is a BorÉRT konferenciát, ami hazai és határon túli borászatok bemutatójával színesedve nyújtott komplex élményt.

Zalakaros polgarmestere vehette at a Zalai Borvidek legkedveltebb lelepulesenek jaro elismero oklevelet

A BorÉrt konferencia előadásai a borágazat lehetőségeiről

A konferencia Dr. Estók Jánosnak, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum főigazgatójának, mint házigazdának köszöntőjével indult, amit a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem főigazgatójának, Nyitrainé Dr. Sárdy Diananak nyitó előadása követett.

Az esemény iránymutató előadását Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára tartotta a BorÉRT 2024 konferencián. Mint elmondta, a szőlő-és borágazat jelentős technológiai és tudásigényes ágazat, ahol az nyer, aki gyorsabban látja meg az alkalmazkodás új irányát és a kínálkozó információkat eredményesen használja.

A hagyomanyos erlelesu pezsgok koreben a Szentpeteri Pinceszet Roze Pezsgoje nyerte a nagy aranyermet

Az államtitkár az idén meghirdetendő pályázatok sorából a szőlő szerkezetátalakítási, a borászati, az innovációt támogató beruházások mellett kiemelte a kül-és belpiaci promóciós pályázatokat. Megemlítette, a szőlő szerkezetátalakítást az elmúlt tizenhárom évben mintegy 80 milliárd forint segítette, amellyel 30 ezer hektár szőlőültetvény újulhatott meg. Az első körben idén megnyitott és január 22-én zárult pályázatot novemberben újabb követ majd. Szőlő szerkezetátalakításra 2024 és 2027 között mintegy 71 millió euró fordítható. A támogatás elnyeréséhez új, a mai elvárásokra reflektáló szempontokat is figyelembe vesznek majd a bírálók.

A tavasszal meghirdetendő, borászati beruházásokat támogató felhívás lehetővé teszi szőlészeti gépek, technológiai berendezések, beszerzését. Az idei évben újításként bemutatkozik majd az innovációs beruházásokat támogató pályázat, amelyet a borászati gépekre adható beruházásoktól az különbözteti meg, hogy az innovációs támogatás olyan gépek és berendezések beszerzését segítheti, amelyek új borászati vagy boralapú termékek, illetve környezetkímélő csomagolóeszközök alkalmazásához szükségesek. A fogyasztói igényeket figyelembe véve például Ilyen lehet: az alkoholmentesített, alkoholcsökkentett borászati termékek vagy alacsony alkoholtartalmú boralapú termékek előállításához szükséges berendezések, vagy az eddig még nem alkalmazott (például könnyített csomagolóanyagok) felhasználásához szükséges gépsorok. Ezzel az új támogatással cél olyan új, vagy Magyarországon még nem alkalmazott technológiák, eljárások elősegítése, új piacok, fogyasztók elérése és a hatékonyságnövelés, amely megfelel az egyre növekvő környezeti igényeknek.

A legjobb roze bornak jaro elismerest iden a Tomolik Pinceszet erdemele ki

A borpromóció fontossága

Feldman Zsolt előadásában hangsúlyos feladatnak nevezte a hazai bor promócióját, bel-és külpiaci jelenlétének erősítését. Erre a feladatra is jelentős összeg, mintegy 6 millió euró áll rendelkezésre 2027-ig. Az 50 százalékos támogatási intenzitást figyelembe véve mintegy 1,5 milliárd forint értékű promóciós tevékenység valósulhatott meg 2020 és 2023 között. Ezek mellett a támogatások mellett a Hegyközségek Nemzet Tanácsa és a Magyar Bormarketing Ügynökség is a magyar borok elismertségéért dolgozik.

A 2024-ben tervek szerint meghirdetendő agrár- és vidékfejlesztés pályázatok kapcsán az államtitkár hangsúlyozta: ezek lehetőséget biztosítanak majd a kis-, közepes- és nagygazdaságok számára egyaránt, hogy az elmúlt két év gazdasági-piaci változásaira reagálva, a termelésüket hatékonyabbá tegyék vagy akár a több lábon állás irányába nyithassanak. A szaktárca márciusban kívánja megjelentetni a mezőgazdasági és élelmiszeripari beruházások első pályázati csomagját, amely magában foglalja más mellett az élelmiszeripar és a borászat beruházásait segítő felhívásokat. Áprilisban a mezőgazdasági üzemek öntözésfejlesztésének támogatása jelenik meg, nyárra elkészülhet a generációváltást segítő támogatási csomag, az év végére pedig a precíziós gazdálkodást vagy éppen a kertészeti gépesítést segítő pályázatok jelennek meg. Feldman Zsolt az elbírálással kapcsolatban kiemelt értékelési szempontként jelölte meg a termelői együttműködés és a tartós beszállítói kapcsolat igazolását, vagy éppen a hozzáadottérték-növelés célkitűzést.

A legjobb gyakorlatokrol szolo kerekasztal beszelgetes optimista kicsengest adott a konferencianak

Dr. Feldman Zsolt előadását Frittmann Jánosnak, a Hegyközsége Nemzeti Tanácsa elnökének előadás követte, „A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának szerepe az ágazat jövőjének formálásában” tematikában. Hogyan segíthet a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ a borturisztikai szolgáltatások megtervezésében? – erről szólt Szántó Krisztina – osztályvezető előadása a Magyar Turisztikai Ügynökség részéről. Az előadásokat kerekasztal beszélgetések követték Sztanev Bertalannak, a BorÉRT Egyesület tagjának moderálásában Borban a közösség, jógyakorlatok a közösségépítésben tematikában. Ezen belül hallhattuk Aldebrő, Hajós, Zalakaros települések és a Neszmélyi borvidék példáit.

A felvideki Palik Laszlo kulonleges produktumai itt is elkapraztattak a kozonseget

A koccintás szerepe a közösségépítésben

A következő gondolatkör a „A Magyar Bor Napja – Koccintás szerepe a közösségépítésben” jegyében fogalmazódott meg, amiben örvendetes volt hallani a budai borbarát fiatalok szerveződésének eseményeiről. Az előadásokat ünnepélyes díjátadó követte a Legkedveltebb Borvidéki Települések részére. Ez alkalommal adták át az egyre népszerűbb Miklós-napi Rozé Borverseny díjazottjai számára is az elismeréseket. A rendezvény a legjobb hazai, és határon túli pincészetek bemutatójával zárult.

(DT)