London is beszállt a Nagy Tokaji Borárverésbe

Közel 20 millió forintért keltek el a Nagy Tokaji Borárverés különleges tételei, aktívak voltak a külföldi licitálók is. Minden eddiginél több borra lehetett licitálni az idén hatodik alkalommal megrendezett Nagy Tokaji Borárverésen, a borritkaságokért összesen 19 millió forintot fizetettek az aukció résztvevői. A licitbe első alkalommal kapcsolódtak be online a világhírű 67 Pall Mall Klub tagjai Londonból, akik aktívak voltak, hiszen közel 6 millió forint értékben vásároltak az árverésen. Az aukció legkülönlegesebb tétele, az 1963-as évjáratú ötputtonyos Tokaji Aszú rekordösszegért, palackonként 140 ezer forintért kelt el.   

A Tokaji Borlovagrend immár hatodik alkalommal rendezte meg a Tokaji Tavasz programsorozat keretén belül a Nagy Tokaji Borárverést. „Az idei esemény több szempontból is különleges volt: a 2017-es évjárat kiemelkedő minőségű borokat eredményezett, a tételek száma pedig rekordot döntött, 24 termelő összesen 33 borára lehetett licitálni, a végleges leütött összeg pedig 19 millió forintot tett ki”- hangsúlyozta Szepsy István, a Tokaji Borlovagrend elnöke. A bevételt olyan – például a turizmus fellendülését szolgáló – projektek megvalósítására fordítják, amelyek a borvidék fejlődését szolgálják.

A borárverés a legkülönlegesebb, legkiemelkedőbb tételek seregszemléje, Tokaj legjavát mutatja be. Friss hordómintákra és palackozott tételekre is lehetett licitálni, a tételek között pedig száraz furmintok és hárslevelűk, késői szüretek, édes illetve száraz szamorodnik, 5 és 6 puttonyos aszúk voltak fellelhetők. Az idei évben új pincészetek és új területek is képviselték magukat, a termelők minden eddiginél szélesebb körétől érkezett be a korábbi árverésekhez képest nagyobb számú és mind egyedi, csak itt elérhető tétel.

 

A legkülönlegesebb bor egy 1963-as évjáratú ötputtonyos aszú volt a Grand Tokajtól, amelynek 12 palackja rekordáron, összesen 1,7 millió forintért kelt el.

„A Nagy Tokaji Borárverés célja, hogy megismertesse a világgal a tokaji borvidéket, a kiemelkedő minőségű Tokaji Aszút és Magyarországot. A Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék kultúrája 2002 óta a világörökség része, egyben olyan termőhely, amelynek termékei megkülönböztetett védelmet élveznek. Szeretnénk, hogy ezt az egyedülálló területet és a kiemelkedő minőségű tokaji borokat az egész világon megismerjék” – mondta el Laurent Comas, a Tokaji Borlovagrend tanács tagja.

Az esemény iránt a nemzetközi érdeklődés is egyre nagyobb: az egyesület reprezentációs tevékenységének köszönhetően ebben az évben először a világhírű londoni 67 Pall Mall klub tagjai és vendégei is részt vettek az árverésen és élő online kapcsolaton keresztül licitáltak a nekik tetsző tételekre, összesen közel 6 millió forint értékben.

„Az árverésen általában hazai és külföldi gyűjtők, borkereskedők, étteremtulajdonosok egyaránt licitálnak, ez most is így történt. Szeretnénk folyamatosan növelni a külföldi résztvevők létszámát, ezért is örülünk nagyon a londoni 67 Pall Mall klub csatlakozásának. Reméljük, hogy a jövő évi aukción már az USA-ban is megvalósul az élő kapcsolat” – tette hozzá Laurent Comas.

Az árverés izgalmait új borlovagjaink avatása tette teljessé. Név szerint: Gelencsér Éva, Katona Miklós, Eva Voisin, Paul Voisin, Banfalvi Carolyn,  Bebo White, Brandon Tabbe, Smideliusz Dávid, Zhu Kewei váltak a tokaji borok elkötelezett követeivé szerte a nagyvilágban. (A képen az új tagok az első sorban állnak.)