Tiffán Ede átvette az Életműdíjat a Parlament lovagtermében

Ma elsőként vette át a Magyar Bor Akadémia Életműdíját a magyar szőlészet és borászat területén végzett kiemelkedő, országos jelentőségű teljesítményének elismeréseként Tiffán Ede villányi borász Kövér Lászlótól, az Országgyűlés elnökétől, valamint Zilai Zoltántól, az MBA elnökétől az Országház Vadásztermében.

Laudációjában Keményné Koncz Ildikó, az akadémia főtitkára elmondta, hogy Tiffán Ede egész életében a minőség elkötelezettje volt még akkor is, amikor az nem volt célravezető. Megemlítette, hogy a borász az egykor hazánkban letelepedett család kilencedik generációs tagja, és felmenői 1746 óta foglalkoznak szőlőtermesztéssel és borkészítéssel Villányban. Jelenleg 25 hektáron gazdálkodik, az ültetvényeken többek között Portugieser, Kadarka, Pinot noir, Cabernet Franc és Merlot fajtákat szüretel. Tiffán Ede 1991-ben elsőként lett az Év Bortermelője, majd 1999-ben a köztársasági elnök a Magyar Köztársasági Érdemrend tiszti keresztjével tüntette ki. A nevéhez fűződik többek között a Pannon Bormíves Céh alapítása, a Villányi borút megszervezése, valamint az MBA megalapítása.

Kövér László a rendszerváltás egyik sikertörténetének nevezte a magyar borászat fejlődését és annak világszínvonalra emelkedését, amely olyan úttörőknek és minőségforradalmároknak köszönhető, mint Tiffán Ede. Elmondta, hogy Tiffán Edével emlékei szerint akkor találkozott először, amikor az 1998-as választás eredményét ünnepelték. Kiderült, hogy a hazai borközpontokon mindenhol jobboldali jelölt győzött, lehetett az akár kisgazda, demokrata fórumos, vagy fideszes. Akkor jegyezte meg Tiffán Ede, hogy borban hazudni nem lehet, ezért borvidéken kommunista jelölt nemigen rúghat labdába! Ezt a mondást az országház elnöke akkor egy életre megjegyezte.

 

Zilai Zoltán, az MBA elnöke elmondta, hogy azok az emberek, akik egész életüket a borszakmáért áldozták, méltók arra, hogy „példaként állítsuk őket, tisztelegjünk munkájuk, életútjuk előtt”. Ez ösztönözte az akadémia tagságát is arra, hogy tavaly, az alapszabályban rögzítve, megalapítsa az életműdíját. A Magyar Bor Akadémia létszáma mostanra 164-re bővült, közel kétharmaduk aktív borász, egyharmaduk pedig társadalmilag elismert, közmegbecsülésnek örvendő személy. Az akadémia feladata az Év Bortermelője cím odaítélése mellett az, hogy értékek mentén nyújtson segítséget a szakma szereplőinek, valamint fenntartsa és megőrizze az együttműködést a határon túli szőlészekkel és borászokkal is – sorolta.

 

Tiffán Ede meghatottan köszönte meg az elismerést, elmondta, hogy ő a rendszerváltást megelőző korszakban végzett szakmai munkája miatt sem szégyenkezhet. Megköszönte a családja támogatását, elérzékenyülve gondolt feleségére, aki már nem lehet mellette, és büszkén tett említést unokáiról, akik fiatal koruk dacára már szép sikerekben részesülhettek a közelmúltban. (dékányT)

cof