Aranytőke borszemle Egerszóláton

Tizenharmadik alkalommal rendezik meg április 13-án az Aranytőke borszemlét Egerszóláton. Az esemény az Olaszrizling legnagyobb nemzetközi fajtaversenyévé nőtte ki magát az elmúlt 10 évben.

A rendezvényt szervező Egerszóláti Olaszrizling Borlovagrend nagymestere, Tuza Ferenc szavai szerint az Aranytőke egy évtizedes fennállása alatt szépen fejlődött, letette névjegyét az Egri Borvidék borkultúrájának, bormarketingjének formálásában, a minőségi borkészítés elősegítésében, mind a piaci, mind a kistermelői területen. A szemle minden második esztendőben nemzetközi szintű, amelyre átlagosan 5 ország borvidékei neveznek. A bírálatban neves, országosan és nemzetközileg elismert borszakemberek, borújságírók és borkereskedők vesznek részt. A szemlén versengő hazai kis és nagy bortermelők díjakat, diplomát kapnak. Tuza Ferenc a rendezvényt beharangozó szerdai sajtótájékoztatón kiemelte: a kezdeti cél nem változott, szeretnék népszerűsíteni a borfogyasztást, s növelni az egerszóláti Olaszrizling nimbuszát.

Gál Lajos, egri borász szerint azért lett az olaszrizling a Kárpát-medence legfontosabb fehér fajtája, mert az időnként előforduló gyenge évjáratokban is képes biztonsággal teremni. Magyarországon most már sokkal több jó olaszrizling kóstolható, mint chardonnay. Az olaszrizling boraival (is) sok sikert begyűjtő borász szerint az olaszrizling az igazi magyar bor, ez a mi lelkünk fajtája. Nem akar uralkodni, nem kiabál, hogy itt vagyok, én vagyok az olaszrizling és majd én megmondom neked, hogy engem igyál. Nem szól semmit, csak szeretjük és jó inni.

Verebélyi György polgármester elmondta, örömmel adnak helyt a rendezvénynek, amely mellett a falu teljes mellszélességgel kiáll, egy 50-60 fős stáb dolgozik a sikerért. Dr. Lőrincz György borász arról szólt, az Aranytőke hű maradt eredeti célkitűzéséhez: a kistermelők számára külön kategóriában biztosítanak lehetőséget a részvételre. Elárulta: 250-300 mintára számítanak, ezeket április 9. és április 11. között adhatják le a termelők, az ország több pontján, így az Egri Borvidék Hegyközségi irodákban, Egerszóláton, Badacsonyban, Budapesten, Csopakon és Gyöngyösön, valamint Dunaszerdahelyen, Szlovákiában. Hozzátette: a bírálatra számos elismert szaktekintély, borszakíró fogadta el a szervezők meghívását, a zsűri is nemzetközi lesz.

– Az Aranytőke a szőlő- és bortermelők, Egerszólát és az Olaszrizling ünnepe – foglalta össze dr. Lőrincz György, hozzátéve: az ünnepélyes díjátadót április 28-án tartják a Dobó téren, az Egri Csillag Weekend keretein belül.

(forrás:Heol.hu)