Olaszrizlingek világtalálkozója a Balatonon

Három éve indult útjára, de máris kilenc országban mozgatta meg a borvilág fantáziáját a GROW du Monde. Ami alapjáraton egy nemzetközi borverseny, amely az olaszrizling, graševina, grašac beli, laški rizling, welschriesling, ryzlink vlašský borokat gyűjti össze – mindenki nevezze ezt a nagyszerű fajtát tetszése és hagyományai szerint.

A világ minden tájáról érkezett borbírák (köztük több Master of Wine és Master Sommelier) a legjobb és legautentikusabb borokat keresik, amelyek abból a szőlőfajtából készülnek, amelyben az alapítók és a szervezők régóta és rendületlenül hisznek. A GROW du Monde International Wine Competition 2024-et idén május 29-én rendezik meg Balatonfüreden, a borok nevezése elkezdődött, minden magyar olaszrizlinget várnak a megmérettetésre.

Miért még egy borverseny?

Egyrészt azért, mert nincs olyan megmérettetés, ahol kifejezetten a fajta kerül előtérbe. Másrészt, mert ez nem csak egy borverseny, sokkal inkább egy mozgalom, ami a fajtát szeretné minél jobban reflektorfénybe helyezni, bemutatni a lehetőségeit, összekapcsolni a termelőit, megmutatni a legjobb termőhelyeit.

A GROW egy mozaikszó, amely a Graševina, Olaszrizling és Welschriesling nevekből áll.  Az első GROW du Monde-ot 2022-ben Péterváradon és Újvidéken (Szerbia), míg a tavalyi programsorozatot Kutjevóban és Eszéken rendezték meg (Horvátország). A GROW du Monde-nak idén május 28. és 31. között Magyarország, ezen belül a Balaton Borrégió ad otthont, de természetesen minden magyar olaszrizling házigazdaként tekinthet erre a versengésre.

GROW Balaton idén egy nagy lehetőség minden magyar olaszrizling termelőnek, nem csak a balatoniaknak, hanem mindazoknak, akik valamely magyar borvidéken lelkiismeretesen foglalkoznak ezzel a hagyományos fajtával és hisznek a jövőjében. A verseny csak apropó a találkozásra, kapcsolatépítésre, fejlődésre, a láthatóság növelésére, esetlegesen az exportpiacok fejlesztésére is.

A versenyre és a kísérőprogramokra 13 országból érkeznek neves boros szakemberek, köztük több Master of Wine és Master Sommelier is, de a legjelentősebb közép-európai szakmai médiumok vezető szerkesztői is eljönnek a Balaton partjára.

Nevezni még lehet!

A GROW du Monde-ra idén április 30-ig lehet nevezni, hat kategóriában várják az olaszrizlingeket a szervezők. A nevezési díj nettó 20.000 forint mintánként. Azon nevezések esetében, ahol háromnál több mintát neveznek ugyanabból a pincészetből, a nevezési díj nettó 16.000 forint mintánként. Online lehet regisztrálni az esemény weboldalán.

A borokat a következő hat kategóriában értékelik: csendes fiatal borok (2023-as évjárat), csendes érlelt borok (2022 és idősebb évjáratok), édes borok, habzóborok, narancsborok és házasítások. A borokat bronz-, ezüst-, arany- és platinaéremmel jutalmazzák, az egyes kategóriákon belül a legjobb minősítésű borokat pedig a GROW du Monde trófeával díjazzák. A versenynek május 29-én a balatonfüredi Hotel Vinifera Wine&Spa ad majd otthont.

Végigkóstolni is érdemes

A díjátadó ünnepségre május 31-én kerül sor Balatonfüreden, ahol a nagyközönség sem maradhat ki a buliból, a világ legjobb olaszrizlingjeit a Kongresszusi Központban kóstolhatják meg, a GROW After rendezvényen. Erre jegyeket a jegy.hu oldalon lehet vásárolni 9900 forintos áron, de egy Brancs-közösségi kampány keretén exkluzívabb tartalmakhoz (azaz borokhoz) is hozzájuthatnak az érdeklődők, támogatói jegyek vásárlásával.

„A GROW du Monde nemzetközi közösségi projekt. Aki szereti az olaszrizlinget, a Balatont és hisz a közösségi összefogásban, segíthet a borvilágot idehozni” – mondta el Győrffy Zoltán versenyigazgató. – Már egy alapcsomag vásárlásával is hozzájárulhatnak ahhoz, hogy az olaszrizling legjelentősebb nemzetközi közösségi eseménye idén májusban a Balatonon sikeresen valósuljon meg. Ráadásul aki adományozik, az velünk együtt kóstolhatja meg a legjobb közép-európai olaszrizlingeket!”

A GROW Balaton minden eddiginél jelentősebb összefogást hozott a szakmai szervezetek és lokális döntéshozók körében, ahogy több szponzor is az ügy mellé állt. A szoros költségvetés mellett is a színvonal nem lehet kérdéses, európai szintű rendezvény érkezik idén május utolsó hetében a magyar tengerhez.