Bock-dűlőtúra – Szörfözés Villány kimagasló dűlőcsúcsain

2 4

Sok más borrajongóval együtt mi is úgy véljük, hogy a szőlővel fedett domboldalak, völgyek nem csupán hozzátartoznak a Pannon tájhoz, hanem legfőbb esztétikai vonzerejét jelentik. Semmivel nem adott az emberiség több értéket a humanizált tájnak, mint azzal, hogy szőlőt telepített rá.

 

A rendszerváltásig meglehetősen elparlagosodott szőlőhegyeink ráadásul sehol nem éledtek fel olyan lendülettel, mint Villányban. Visszatért a szőlő a Teleki által kialakított magassági szintre a Kopár oldalában, szinte tenyérnyi parlag sincs már a Jammertálban, nagyarányú terepátalakítási munkálatokkal és meliorációval újjá lett varázsolva a Bocor dűlő, meg az Ördögárok, így aztán kifejezett élményt jelent a Villányi Borvidék szőlői között bóklászni.

2.1

Lehet úgy bort kóstolni, hogy az ember szemei előtt nem jelenik meg semmiféle kép az adott bort termő tájról, de sokkalta nagyobb az élmény, ha a borkedvelő ismeri azt a tájat, ahonnan a bor poharába került. Ha egy táj kiemelkedően esztétikus, akkor valahogy természetes, hogy az onnan kikerülő bor is szép. Most a Bock Pince szárnyára bocsájtott egy új programot, terepjárókon, szakképzett sommelier segítségével tudják bejárni a borturisták a birtok legjobb dűlőit, miközben minden helyszínen megismerkedhetnek az ott termett borokkal. A Villány-siklósi már a kezdetektől fogva az ország legszervezetteb, legprogramdúsabb borútja, így aztán nem meglepő, hogy ez a kezdeményezés is épp itt született meg, és nagyjából most érkezett el az a pillanat is, amikor van már annyi borértő az országban, hogy örömmel éljenek is egy ilyen lehetőséggel.

2.2

A Bock-féle szőlőhegyi terepjárók a legtávolabbi pontra repítik az érdeklődőket rögtön első lépcsőfokként, hiszen a Siklós közigazgatási területéhez tartozó Göntér az első állomás, ahol a pincészet Hárslevelűjével ismerkedhetünk meg. Innen felső hegyi utakon közelíthetjük meg Kisharsány szőlőterületének központjában elhelyezkedő Bocor dűlőt a 243 méter magas Bocor-tető oldalában. Itt tekintélyes, 14,3 hektáros területe van a Bock-birtoknak. Egyaránt 3,5-3,5 hektárt ural itt a Cabernet Franc valamint a Syrah, de a késő fajták közül van itt még egy másfél hektáros Cabernet sauvignon terület is. Van továbbá 2,6 hektáron Portugieser, 1 hektáron Pinot noir, továbbá a pincészet egyetlen Olaszrizling-egysége is fél hektáron. A Bocor dűlő terméséből a Syrah kóstolása szerepel a programban.

2.3

Innen már a város felett érkeznek a terepjárók a Jammertalhoz, az ősi Bock-tanyához. Kalandos körülmények során 2.4sikerült Bock Józsefnek az egykori családi birtokközpontot visszaszereznie a hányattatásokat követően, és ma már présháza a Jammertal büszkesége, ahol pezsgő is készül. A birtokközpont pincéjéből itt esetleg muzeális tételek is előkerülhetnek, de ami biztos, hogy a Cabernet sauvignon mindenki poharába eljut.A terepjárók aztán indulnak tovább, és a Szársomlyó-hegy háta mögött kanyarognak felfelé a Fekete-hegy oldalában. Az itteni megálló alkalmából a Bock Pincészet Villányi Franc-ja kerül elő a hűtőtáskából. Kétségkívül a túra legemlékezetesebb pontja az Ördögárok tetején elhelyezett kereszt környéke. Az Ördögárokban 18 hektárja van a Bock Pincészetnek, melyből 6,4 ha Portugieser, 4,5 ha Merlot, 4,4 ha Cabernet franc, és 2,7 ha Pinot noir. Bock József azért szereti különösen ezt a termőterületét, mert ültetvénye keleti fekvésénél fogva már reggel 6 órától fényben fürdik, így a hajnali harmat villámgyorsan eltűnik, a Nap a beinduló szélmozgással együtt felszárítja az ültetvényt, ami távol tartja a betegségeket. A feszület árnyékában egy Magnifico palackjából kerül ki a dugó.

Szerencsés borszakírók próbálhatták ki idén koratavasszal elsőként ezt a ragyogó programot, és élvezhették a természet újjáéledését ugyanúgy, mint a gazda figyelmességét, szakszerű magyarázatait, és sodró humorát. Egy szörfözés, ami nem virtuális térben, hanem a csodás természetben játszódik, és bátran ajánlhatjuk minden borbarátnak, borturistának. Akit pedig a részletek is érdekelnek a tájról, azok számára javasoljuk, készüljenek fel előre, hiszen lapunk print verziójában megtalálhatják a legfontosabb dűlők bemutatását. A Jammertalról 2013. évi 5-6. lapszámunk, a Bock-birtokról 2014. évi 9-10. számunk, a Bocor dűlőről 2015. évi 11-12. számunk, az Ördögárok dűlőről pedig 2017. évi 1-2. számunk „Szőlőhegyek zölden ragyogva” rovata ad bőséges információt.