Vasárnap kiderül, ki lesz a bajnok!

Ki lesz a befutó közülük?

Március 4-én vasárnap a Gerbeaud Ház Átrium termében (1051 Budapest, Vörösmarty tér 7-8.) a KávéBár Bazár rendezvénysorozat keretén belül de. 11 órakor kezdődik a 2018 évi Országos Sommelier Bajnokság döntője. Az izgalmas, hatfordulós döntőre szívesen várják az érdeklődőket a rendezők.

Február 24-én szombaton rendezte meg a Magyar Sommelier Szövetség a 2018 évi Országos Sommelier Bajnokság első fordulóját. A nagy évi megmérettetésre idén 12-en jelentkeztek, azonban az influenzajárvány sajnálatos következményeként a versenyen csak 10-en tudtak valóban elindulni. Az idei első fordulóra a Szekszárd központjában lévő impozáns Babits Mihály Kulturális Központ rendezvénytermében került sor Szekszárd város Önkormányzata és a Szekszárdi Borvidék borászatainak támogatásával.

A bajnokság célja, hogy magas szintű megmérettetési lehetőséget biztosítson a vendéglátás azon dolgozóinak, akik a sommelier szakmában dolgoznak, vagy a sommelier szakma a munkakörük része. A szervezők célja továbbá a meglévő szakmai kapcsolatok erősítése és új személyes kapcsolatok kialakítása, valamint a sommelier munka további népszerűsítése. Az előző év gyakorlatának megfelelően ezúttal is nyílt versenyt tartanak, vagyis a megmérettetésen nemcsak a Szövetség tagjai, hanem minden olyan szakember részt vehet, aki tudásáról ebben a formában is számot kíván adni.

Az elődöntőből a három legtöbb pontszámot elért versenyző kerül a döntőbe, akikre hat gyakorlati feladat megoldása vár a nagyközönség előtt 2018. március 4-én a Gerbeaud Ház Átrium termében. Csak a zsűri tagjai ismerhetik a döntőbe jutottak névsorát, amit március 4-én ismertetnek a második forduló kezdetén. A döntőbe jutott versenyzők a nagyközönség előtt pezsgőfelszolgálásból (idegen nyelven), étel-ital párosításból, hibás borlap javításból, vörösbor dekantálásból, borjellemzésből és párlatfelismerésből álló feladatokat oldanak meg, majd közös meglepetés feladaton vesznek részt.

Az esemény keretein belül adják át a Par Excellence díjakat. Termelő kategóriában a díjazott a Kreinbacher Birtok, amely a Nagy-Somlói Borvidéken alakult 2002-ben.  Jelenleg 43 hektáron gazdálkodik organikusan és további mintegy 25 hektárról vásárol fel szőlőt. Hagyományos hazai fajtákból készített boraik jól tükrözik a termőterület sajátosságait, pezsgőik hamar népszerűvé váltak a fogyasztók körében. Sikereiknek köszönhetően a borvidékre is egyre nagyobb figyelem irányul.

Kereskedő kategóriában a Heinemann Testvérek Kft. érdemesült a díjra.  A cég 1992-ben alakult és azóta számos nagy presztizsű külföldi italmárkát forgalmaz a magyar piacon. Folyamatosan bővíti termékválasztékát, amely arra is jól szolgál, hogy  kóstolásuk révén a szakemberek ismeretei tovább gazdagodjanak. Célja, hogy a folyamatosan fejlődő gasztronómia számára minél szélesebb választékot kínáljon.

Vendéglátó kategóriában az encsi Anyukám mondta étterem, illetve az alapító testvérpár, Dudás Szabolcs és Szilárd  részesült az elismerésben. Hírnevük az utóbbi évtizedben folyamatosan nőtt, ma már a legjobb vidéki éttermek sorába tartoznak. A nemrég nyitott miskolci pizzázójuk is hamar népszerűvé vált. Számukra kézenfekvő, hogy előtérbe helyezzék a Zemplén és a Tokaji Borvidék adta területi sajátosságokat. Az utóbbi években sok energiát fektettek abba, hogy a bor- és italkínálatot az ételek színvonalára emeljék.

Szakíró kategóriában Bányai Gábor Botond, a Borigo magazin  főszerkesztője lett a díjazott. Kéthavi lapja tizennégy éve látja el hírekkel és igényesen megírt szakcikkekkel a borbarátokat, a napokban már a 80. szám jelent meg. Szerzői között tudhat számos elismert borászati és gasztronómiai szakírót. Kiemelten törekedtek arra, hogy  olyan konzekvens borminősítési műhellyé váljanak, amely nemzetközi koordináta rendszerben is értelmezhető.

A verseny fővédnöke Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter. A különdíjakat a Petrény Pincészet és a Hotel Gottwald míg a fődíjat a Törley Pezsgőmanufaktúra ajánlotta fel.

dt