Odaítélték az ez évi Par Excellence díjakat

B 153726cof

A Magyar Sommelier Szövetség idén negyedik alkalommal ítélte oda a Par Excellence díját, amelyben olyan hazai szakemberek részesülhetnek, akik magas színvonalú  tevékenységükkel eredményesen járulnak hozzá a magyar éttermi kultúra, különösen a bor- és italfogyasztás színvonalának emeléséhez, a vendéglátó munka megbecsültségének növeléséhez, valamint a vonatkozó szakmai ismeretek széleskörű terjesztéséhez.  

A jelöltekre a szövetség tagjai szavaznak, majd az annak eredményeként összeálló lista alapján az elnökségi tagok  hozzák meg az egyhangú döntést annak figyelembe vételével, hogy a maga területén kiválóan teljesítő vállalkozások és szakemberek munkássága mennyire segíti a szervezet alapszabályában megfogalmazott általános célkitűzések megvalósulását.

A Magyar Sommelier Szövetség már hét éve folytat aktív tevékenységet, amelynek során különösen törekszik a társszakmai együttműködés erősítésére és tagjai továbbképzési lehetőségeinek bővítésére.  Kiemelt rendezvénye a Magyar Sommelier Bajnokság, amelynek nyertese évről évre a szakma és a közönség egyre nagyobb figyelmében részesül.

Ebben az évben a díjat  elnyert  termelő, kereskedő, vendéglátó, oktató és szakíró nevét – jelenlétükben – a budapesti  Budavári Fortuna rendezvényházban megtartott sajtótájékoztatón jelentették be .

Termelő kategóriában a díjazott a Kreinbacher Birtok, amely a Nagy-Somlói Borvidéken alakult 2002-ben.  Jelenleg 43 hektáron gazdálkodik organikusan és további mintegy 25 hektárról vásárol fel szőlőt. Hagyományos hazai fajtákból készített boraik jól tükrözik a termőterület sajátosságait, pezsgőik hamar népszerűvé váltak a fogyasztók körében. Sikereiknek köszönhetően a borvidékre is egyre nagyobb figyelem irányul.

Kereskedő kategóriában a Heinemann Testvérek Kft. érdemesült a díjra.  A cég 1992-ben alakult és azóta számos nagy presztizsű külföldi italmárkát forgalmaz a magyar piacon. Folyamatosan bővíti termékválasztékát, amely arra is jól szolgál, hogy  kóstolásuk révén a szakemberek ismeretei tovább gazdagodjanak. Célja, hogy a folyamatosan fejlődő gasztronómia számára minél szélesebb választékot kínáljon.

B 152557

fotó dékány tibor

Vendéglátó kategóriában az encsi Anyukám mondta étterem, illetve az alapító testvérpár, Dudás Szabolcs és Szilárd  részesült az elismerésben. Hírnevük az utóbbi évtizedben folyamatosan nőtt, ma már a legjobb vidéki éttermek sorába tartoznak. A nemrég nyitott miskolci pizzázójuk is hamar népszerűvé vált. Számukra kézenfekvő, hogy előtérbe helyezzék a Zemplén és a Tokaji Borvidék adta területi sajátosságokat. Az utóbbi években sok energiát fektettek abba, hogy a bor- és italkínálatot az ételek színvonalára emeljék.

Szakíró kategóriában Bányai Gábor Botond, a Borigo magazin  főszerkesztője lett a díjazott. Kéthavi lapja tizennégy éve látja el hírekkel és igényesen megírt szakcikkekkel a borbarátokat, a napokban már a 80. szám jelent meg. Szerzői között tudhat számos elismert borászati és gasztronómiai szakírót. Kiemelten törekedtek arra, hogy  olyan konzekvens borminősítési műhellyé váljanak, amely nemzetközi koordináta rendszerben is értelmezhető.

B 153114

fotó dékány tibor

Oktató kategóriában Földesi Gyula, a budafoki Soós István Borászati és Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskola igazgatója a nyertes. Intézménye a magyarországi középfokú szakemberképzés fellegvára,   erőssége a gyakorlatorientált, a termelés különböző formáit bemutató-biztosító tanulmányi lehetőség. Ennek helyszínei a tangazdaság és a kerület pincészetei. Különböző felnőttképzései iránt is élénk az érdeklődés.

A Par Excellence díj egy kisplasztika, amelynek ünnepélyes átadására a jövő évi Magyar Sommelier Bajnokság döntőjének keretében kerül sor.