A Magyar Sommelier Szövetség idén negyedik alkalommal ítélte oda a Par Excellence díját, amelyben olyan hazai szakemberek részesülhetnek, akik magas színvonalú tevékenységükkel eredményesen járulnak hozzá a magyar éttermi kultúra, különösen a bor- és italfogyasztás színvonalának emeléséhez, a vendéglátó munka megbecsültségének növeléséhez, valamint a vonatkozó szakmai ismeretek széleskörű terjesztéséhez.
A jelöltekre a szövetség tagjai szavaznak, majd az annak eredményeként összeálló lista alapján az elnökségi tagok hozzák meg az egyhangú döntést annak figyelembe vételével, hogy a maga területén kiválóan teljesítő vállalkozások és szakemberek munkássága mennyire segíti a szervezet alapszabályában megfogalmazott általános célkitűzések megvalósulását.
A Magyar Sommelier Szövetség már hét éve folytat aktív tevékenységet, amelynek során különösen törekszik a társszakmai együttműködés erősítésére és tagjai továbbképzési lehetőségeinek bővítésére. Kiemelt rendezvénye a Magyar Sommelier Bajnokság, amelynek nyertese évről évre a szakma és a közönség egyre nagyobb figyelmében részesül.
Ebben az évben a díjat elnyert termelő, kereskedő, vendéglátó, oktató és szakíró nevét – jelenlétükben – a budapesti Budavári Fortuna rendezvényházban megtartott sajtótájékoztatón jelentették be .
Termelő kategóriában a díjazott a Kreinbacher Birtok, amely a Nagy-Somlói Borvidéken alakult 2002-ben. Jelenleg 43 hektáron gazdálkodik organikusan és további mintegy 25 hektárról vásárol fel szőlőt. Hagyományos hazai fajtákból készített boraik jól tükrözik a termőterület sajátosságait, pezsgőik hamar népszerűvé váltak a fogyasztók körében. Sikereiknek köszönhetően a borvidékre is egyre nagyobb figyelem irányul.
Kereskedő kategóriában a Heinemann Testvérek Kft. érdemesült a díjra. A cég 1992-ben alakult és azóta számos nagy presztizsű külföldi italmárkát forgalmaz a magyar piacon. Folyamatosan bővíti termékválasztékát, amely arra is jól szolgál, hogy kóstolásuk révén a szakemberek ismeretei tovább gazdagodjanak. Célja, hogy a folyamatosan fejlődő gasztronómia számára minél szélesebb választékot kínáljon.
Vendéglátó kategóriában az encsi Anyukám mondta étterem, illetve az alapító testvérpár, Dudás Szabolcs és Szilárd részesült az elismerésben. Hírnevük az utóbbi évtizedben folyamatosan nőtt, ma már a legjobb vidéki éttermek sorába tartoznak. A nemrég nyitott miskolci pizzázójuk is hamar népszerűvé vált. Számukra kézenfekvő, hogy előtérbe helyezzék a Zemplén és a Tokaji Borvidék adta területi sajátosságokat. Az utóbbi években sok energiát fektettek abba, hogy a bor- és italkínálatot az ételek színvonalára emeljék.
Szakíró kategóriában Bányai Gábor Botond, a Borigo magazin főszerkesztője lett a díjazott. Kéthavi lapja tizennégy éve látja el hírekkel és igényesen megírt szakcikkekkel a borbarátokat, a napokban már a 80. szám jelent meg. Szerzői között tudhat számos elismert borászati és gasztronómiai szakírót. Kiemelten törekedtek arra, hogy olyan konzekvens borminősítési műhellyé váljanak, amely nemzetközi koordináta rendszerben is értelmezhető.
Oktató kategóriában Földesi Gyula, a budafoki Soós István Borászati és Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskola igazgatója a nyertes. Intézménye a magyarországi középfokú szakemberképzés fellegvára, erőssége a gyakorlatorientált, a termelés különböző formáit bemutató-biztosító tanulmányi lehetőség. Ennek helyszínei a tangazdaság és a kerület pincészetei. Különböző felnőttképzései iránt is élénk az érdeklődés.
A Par Excellence díj egy kisplasztika, amelynek ünnepélyes átadására a jövő évi Magyar Sommelier Bajnokság döntőjének keretében kerül sor.