Bejelentették a Par Excellence díj idei kitüntetettjeit

A Par Exellence idei díjazottai a Magyar Sommelier Szövetség elnökével, Slezsák Zoltánnal (jobbról)

A Magyar Sommelier Szövetség ötödik alkalommal ítélte oda a Par Excellence díját, amelyet évente öt kategóriában lehet elnyerni. Az idei díjazottak között van lapunk főszerkesztője, Dékány Tibor is borszakíró kategóriában.

E rangos elismerésben azok a hazai szakemberek részesülhetnek, akik folyamatos magas színvonalú  tevékenységükkel eredményesen járulnak hozzá a magyar éttermi kultúra minőségének növeléséhez, különös tekintettel a bor- és italfogyasztás színvonalának javítására, valamint a vonatkozó elméleti és gyakorlati ismeretek széleskörű terjesztésére.  A jelöltekre első körben a szövetség tagjai szavaznak, majd az annak eredményeként összeálló lista alapján a második körben az elnökségi tagok  hozzák meg az egyhangú döntést. A Magyar Sommelier Szövetség nyolc éve alakult és azóta folytat aktív tevékenységet annak érdekében, hogy gazdagodjon a társszakmai együttműködés  és bővüljenek a tagok szakmai fejlődésének lehetőségei.

A díjazottak:

Termelő kategóriában a tokaji Holdvölgy érdemesült a díjra. A birtok 1998-ban  kezdte meg tevékenységét, szőlőt jelenleg 26 hektáron művelnek. Boraikat a helyi hagyományokra építve, saját stílusjegyekkel jeleníti megjelenítve a borvidék egyediségét és gazdagságát. Boraik számos jó nevű külföldi étterem itallapját is gazdagítják, valamint jelentős nemzetközi versenyeken nyernek aranyérmeket.

Kereskedő kategóriában a díjazott a Radovin.  A jelenleg négy fővárosi  üzlettel működő borkereskedés 2001 óta részese a forgalmazásnak, amikor megnyitotta hűvösvölgyi egységét. Azóta választéka folyamatosan bővül, hazai és külföldi italok  széles skáláját kínálva, amelyeket nagy körültekintéssel alakítanak ki.

Vendéglátó kategóriában a Márga  részesült az  elismerésben. A csopaki Szent Donát Birtok étterme több mint 10 éve kínál vendégeinek komplett gasztronómiai élményt, szép kilátással a Balatonra.  Az ételválaszték kialakításakor a régiós alapanyagokat részesítik előnyben úgy, hogy a fogások jól harmonizáljanak saját boraikkal.

Borszakíró kategóriában az idei díjazott lapunk rovatvezetője, Dékány Tibor

Szakíró kategóriában Dékány Tibor, a Bor és Piac magazin rovatvezetője lett a díjazott. Több évtizedes munkássága során elsősorban a szőlőhegyi táj szépségét és a bor varázsát, az ember ezekhez való viszonyát tartotta megjelenítésre fontosnak. Fotóművészként is tevékenykedik, képeivel sok szőlészeti és borászati témájú könyvet illusztrált. Egy felvétele elnyerte a Terroir d’Images nemzetközi verseny nagydíját. Számos szakmai szervezet is soraiba fogadta.

Oktató kategóriában Sárkány Péter nyerte a díjat.  Hazai és franciaországi egyetemi végzettségekkel hosszú éveken át folytatott kutatói és szakértői munkát, többek között a BME első élelmiszerminősítő szakmérnökeként és a MÉTE szakosztályi titkáraként. Tudását és gyakorlati tapasztalatait tanfolyamok oktatójaként is hasznosította, írásait rendszeresen közlik szaklapok.

A Par Excellence díj egy plakett, amelyet a díjazottak ünnepélyes keretek között a jövő évi Magyar Sommelier Bajnokság döntőjén vesznek majd át.