Évjáratos pezsgőkostoló Koch Csaba birtokán

 

Nemrégiben nyerte el Koch Csaba a Magyar Borszakírók Köre által odaítélt Magyar Bor Nagydíját 2012-es Csanád cuvée-jével. A borász nem pihen, sokat ígérő pezsgőpincét alapított. 

Két évvel ezelőtt vágott bele a pezsgőkészítésbe a Hajós-Bajai borvidéken gazdálkodó Koch Csaba, aki az első, már kész tételeket a napokban mutatta be borszakíróknak. A 2016-os chardonnay-ból, cserszegi fűszeresből és kékfrankosból összesen négy pezsgő készült – utóbbi fajtából egy rozé és egy vörös változat is. A mindössze évi néhány ezer palack, méthode traditionnelle eljárással készülő évjáratos pezsgő egyediségét részben az adja, hogy a borotai birtok körüli szőlők mészben igen dús bácskai talajon növekednek, ami kifejezetten szép, pezsgőkészítésre alkalmas savszerkezetet hoz létre a gyümölcsben.

Koch Csaba azzal is segíti az elegáns jegyek megjelenését, hogy a szokásos pezsgőszüretnél kicsit később szedi le a fürtöket a tőkékről, így barátságosabb savak és érleltebb ízvilág jelenik meg a pezsgőben. A Chardonnay brut pezsgőt a borszakírók elismeréssel kóstolták; és egyedi, minőségi italként emlegették Magyarország egyik első palackérlelésű cserszegi fűszeres pezsgőjét is. A kékfrankos rozé is hamar megtalálja a helyét a gasztronómiában, igaz, mindössze száz palack készült belőle.

Új termék a pincében a Frisch sorozat, ami kicsit teltebb, prémium Chardonnay-t, Irsai Olivért, cserszegi fűszerest, kadarkát és merlot-t takar. A kísérletező borász nagyharsányi (Villányi borvidék) pincéjében is új termékekkel kísérletezik: Francia módi nevű bordeaux-i házasítása a díjnyertes Csanád cuvée „kisöccse” – friss, jó ivású, kiváló ár-érték arányú villányi vörösbor.