Felkerült a korona Szőke Mátyás életművére

1992 óta adja át a Magyar Bor Akadémia az Év Bortermelője címet reprezentatív körülmények között, egy gálaebéd formájában. 2017-ben a Mátrai borvidéken dolgozó borászt, Szőke Mátyást tartotta e címre legméltóbbnak a szakmai közönség.

A Gálaebédet a Corinthia Grand Hotel Báltermében és Valetta termében rendezték meg. Délben a rendezvény a szálló Báltermében állófogadással kezdődött, mely során a vendégek apró koktél-falatkák fogyasztása mellett élvezhették a  verseny döntőjébe még bejutott öt borász remek borait. A díj ünnepélyes átadására is a Bálteremben került sor. A Himnusz elhangzása után a Magyar Bor Akadémia elnöke, Zilay Zoltán mondott köszöntőt, majd laudáció következett, végül átadták az oklevelet a 2017-es Év Bortermelője, Szőke Mátyás részére. A gálaebéd a Valletta teremben került felszolgálásra. Ennek négy fogását az Év Bortermelője boraira komponálták az ország kiemelkedő tudású chéfjei, Nagy Attila Chef – Bori Mami Étterem , Farkas Dávid Chef – Bori Mami Étterem, Tóth Pál Chef – Kővirág Étterem,  Szilvási Mihály konyhafőnök – Laposa Birtok,  Barka Áron Chef de Cuisine – ARAZ Étterem. Az eseményen részt vett a rendezvény fővédnöke, Áder János Köztársasági Elnök.

„A bor különleges termék. Lelke van, egyénisége, története és történelme, még a palackban is fejlődik, először szebb lesz, majd bölcsebb, és a végén meghal. A gyümölcs megrothad, a virág elhervad, az étel megromlik – a bor az egyetlen, amely elmúlásában is emberi.” – vallja Szőke Mátyás.

Az Év Bortermelője díj 27 éves történetében először nyert borász a Mátrai borvidékről. Szőke Mátyás kiváló boraival és a rengeteg munkával elért szerteágazó életművével méltán érdemelte ki az elismerő címet. Műszaki végzettségű, de szőlőtermelő elődjei révén korán megtanulta, hogyan kell a szőlőt művelni. A 70-es évek óta foglalkozik borkészítéssel, jelenleg egyik fiával, Zoltánnal 35 hektáron gazdálkodnak. Munkássága során rengeteget tett a borvidékért. A hazai borversenyeken szépen szerepelnek borai, kiemelt eredményeihez tartozik, hogy több alkalommal elnyerte a „Mátrai borvidék legszebb vörösbora” címet, kétszer pedig Chardonnay bora Champion díjas lett a VinAgora Nemzetközi Borversenyen. Mátyás sikereiben feleségének is nagy szerepe van, hiszen hosszú évek óta ő kíséri figyelemmel a szőlők gondos megmunkálását.