Egri bravúr a Super 12-ben

Bár Somló és Villány ragadta el a legjobb fehér-, illetve vörösbor díját a Magyar Borszakírók Körének megmérettetésén, kizárólag két egri pincészet volt képes arra a bravúrra, hogy mind a vörös-, mind pedig a fehérborok között bekerüljön a Super 12-be egy-egy tételével.

Néhány napja adták át a debreceni Déri Múzeumban a Magyar Borszakírók Körének Magyar Bor Nagydíját a somlói Györgykovács Imrének 2015-ös Nagy-Somlói Furmintjáért és Koch Csabának 2012-es villányi Csanád cuvée-jéért. Az talán kevesebbeknek tűnt fel, hogy kizárólag az egri St. Andrea Szőlőbirtok és a Kovács Nimród Borászat került be két-két tétellel az ország legjobb 12 fehér- illetve 12 vörösbora közé.

A sikert a Debreceni Borozó Magazin a verseny legeredményesebb pincészetének járó különdíjjal is elismerte. Nem véletlenül. Egy-egy borvidéken általában vagy a fehér-, vagy a vörösbor kategóriában jeleskednek a termelők, és meglehetősen ritka, hogy a másik fajtában is kiemelkedőt alkossanak. Pedig éppen ez történt Kovács Nimród 2015-ös Battonage-ával és 2013-as Soul Syrah-jával. Nimród meggyőződése, hogy az egri borvidéken hasonló a klíma és a talaj Burgundiához és a Rhȏne vidékéhez, ezért bőven plántált ott honos fajtákat Nyilasmár és Nagyfai prémium dűlőibe. A gondos, kompromisszummentes munkának köszönhetően a legnagyobb nemzetközi versenyeken is aranyérmekkel jutalmazták a most a magyar borszakírók által is elismert borokat. Ami több mindent jelez: egyrészt, hogy az egri borvidék képes valami „pluszt” adni a nemzetközi fajtáknak, másrészt, hogy van keresnivalója Egernek a legkényesebb ízlésű nemzetközi csúcsgasztronómiában is.