Fénylett Vince a Szent Tamás dűlőn

Vince azt jelenti: győzedelmes.  Szent Vincét a sötétség legyőzőjeként tisztelik, ő az, aki előkészíti a lassan közeledő tavasz útját. Vince a latin vinum ( bor)  szóval való rokon hangzása  miatt a szőlészek szentje lett.  A Vince napi időjárásból a bor termését szokták megjósolni. A közismert időjárási regula így hangzik: „Hogyha szépen fénylik Vince, megtelik borral a pince”.

A Tokaji Borbarátnők Egyesülete és a Holdvölgy Pincészet szervezésében idén harmadszor tartottak Vince-napi áldást és vesszővágást a mádi Szent Tamás dűlőn. Az első alkalommal mintegy 50, tavaly 70, idén pedig 90 résztvevővel. Szombat délelőtt a Nőtelen ház előtt pálinkával fogadták az érkezőket, akik onnan sétáltak fel a Szent Tamás tetőre. A ragyogó napsütésben Szepsy István tartott köszöntő beszédet. Elmesélte, hogy gyermekkori élménye, ahogy nagymamája Vince-napkor kikémlelt az ablakon, és izgalommal figyelte, milyen az idő, csurog-e, fénylik-e. Nagymamája  a lemetszett vincevesszőt vízbe állította, s abból, hogy mennyire hajtott ki, következtettek a következő év termésére.

Szepsy István egyúttal elmagyarázta a Szent Tamás dűlő keletkezésének geológiai vonatkozásait is, megemlítve, hogy ez a világ legösszetettebb kistája. Isten követése egy borász részére azt jelenti, hogy felfedezni, a Teremtő mennyi izgalmas réteget rejtett el a termőtalajban ahhoz, hogy a szőlő, a bor minősége minél szebb legyen. Szepsy István előadását követően a református lelkész, majd a katolikus pap áldották meg a szőlőt. A dűlőn elrejtett palackok megtalálásával kiderült az is, mit üzent a résztvevőknek Vince.

A vendéglátók részéről Gincsay Tamás főborász üdvözölte a résztvevőket, és a szertartást követően mindenkit meghívott az általuk a helyszínen készített forralt borra. A Holdvölgy Pincészet a Betsek dűlőben termett furmintból készítette az üstben forralódó ünnepi italt, melyet 25 liter bor, azonkívül ízes fűszerek, valamint narancs-, és egyéb déligyümölcs-szeletekkel tettek rendkívül ízletessé. Forraltboros poharakkal a kézben a szőlősorok közé sétálva szemlélhették a résztvevők, ahogy Szepsy István és Gincsay Tamás vágta a vincevesszőket, melyből mindenki vihetett magával otthoni rügyeztetésre, és terméshozam-jóslásra valót. A vendégek ezt követően csoportokba szervezve kóstolhatták meg a DemeterVin, a Holdvölgy, a Szent Tamás, valamint a Zsiray pincészetet borkínálatát.

dékány tibor