A borágazatban a helyi szakmai összefogások erősítésére hívta fel a figyelmet a Földművelésügyi Minisztérium kiemelt borászati feladatokért felelős miniszteri biztosa szombaton, a másodszor megrendezett Somlói Juhfark Ünnepen.
Kiss Eliza szerint minden borvidék termelőinek a saját adottságaiknak, borválasztékuknak megfelelően kellene kialakítaniuk a stratégiájukat, marketingkoncepciójukat.
A miniszteri biztos az idei szüreti várakozásokról elmondta: a tavaszi jégkár és a nyári aszályos időszak nem kedvezett a mennyiségnek, azonban minőségben jó évjárat várható. Az idén mintegy 2,5 millió hektoliter seprős újborra számítanak a gazdák.
Tornai Tamás, a Tornai Pincészet tulajdonosa elmondta, hogy a somlói borok nemzetközi ismertsége az elmúlt években erősen növekedett. Az elmúlt három évben a londoni International Wine Challenge versenyen nemcsak aranyérmet nyertek, hanem a legjobb boroknak járó trófeadíjat is szereztek a somlói juhfark borok, erre pedig erőteljesen felfigyelt a nemzetközi közvélemény.
A Somlói borvidéken közel száz hektáron termesztenek juhfarkat, amelyről az idén mintegy ötezer hektoliternyi bor várható. Ez az átlagosnál kicsivel nagyobb mennyiséget és várhatóan jobb minőséget is jelent – mondta a borász hozzátéve, hogy a fajta jól bírja a szélsőséges időjárási körülményeket. A juhfark szürete ebben az évben is a szokásos időben, szeptember végén zajlik.
A Somlói Juhfark Ünnepen 15 borászat 28 bora volt kóstolható, emellett számos vezetett túra és workshop várta a vendégeket.
A Somló Magyarország legkisebb történelmi borvidéke, a teljes szőlőkataszter mintegy 840 hektár, melyből a hegyközségi nyilvántartás szerint 540 hektárról értékesítenek szőlőt. A borvidéken sok kistermelő gazdálkodik, egy hektáron átlagosan 50 hektoliter bor készül.
(Forrás: MTI, fotó: FM Sajtóiroda)