Pálinkakiválóságok Könyve az OMÉK-on

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, valamint Gál Péter eredetvédelemért felelős helyettes államtitkár mutatta be az agrártárca Pálinkakiválóságok Könyvét a 78. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár keretében megrendezett 15 éves a pálinka eredetvédelme című konferencia keretében.

A könyv bemutatóján Kielmayer Kristian, a Pálinkakiválóság Program szakmai elnöke kifejtette, hogy ezúttal nem csak a termékekkel, hanem a technológia alapjaival is megismerkedhetnek az olvasók. Idén összesen 382 tétel érkezett a közös megmérettetésre 34 pálinkaháztól, melyből 115 tétel a Pálikakiválóság és 46 tétel TOP Pálinkakiválóság címet érdemelte ki.

Az agrártárca helyettes államtitkára az eseményen tartott előadásában a földrajzi árujelzők fontosságát hangsúlyozta. Beszámolójában az államtitkár kitért arra is, hogy az Eredetvédelmi Program keretében nem csak a mezőgazdasági termékek és élelmiszerek, valamint a bor termékpályán gyarapodik az oltalom alatt álló termékek száma, hanem a pálinkák esetében is folyamatosan bővül Magyarország pálinkatérképe (Nagykunsági Birspálinka, Nagykunsági Szilvapálinka, Vasi Vadkörte és Nagykörűi Cseresznyepálinka).

A konferencia résztvevői nem csak a pálinka múltjával, jelenével ismerkedhettek meg bővebben, hanem a felsőoktatásban egyedülálló pálinkamester képzések tematikájából is ízelítőt kaphattak. A konferencián a terület olyan elismert szakemberei adtak elő, mint Balázs Géza, az ELTE tanszékvezetője, Szilágyi László, a Várda-Drink volt elnök vezérigazgatója, valamint az oltalmat élvező pálinkák előállítói: Czakó Mónika (Bestillo Pálinkaház – Gönci Barackpálinka), ifj. Szicsek János (Szicsek Pálinkafőzde – Nagykunsági Birspálinka és Nagykunsági Szilvapálinka) és Birkás István (Birkás Pálinka – Vasi Vadkörte pálinka).

(Forrás: FM Sajtóiroda, fotó: Kovács Zoltán)