Somlói Kreinbacher pezsgő a legjobbak között

Tokaj borai mellett idén először pezsgővel is sikerült platinaérmet kiérdemelni a Decanter World Wine Awards-on.

 

A Decanter World Wine Awards versenyt 2004-ben rendezték meg először és a mezőny évről évre nő, 2017-ben rekord számú bort és pezsgőt zsűriztek. A DWWA a legnagyobb és egyik legrangosabb nemzetközi megmérettetés a borvilágban, április végén több mint kétszáz szakértő gyűlt össze Londonban, köztük 65 Master of Wine és 20 Master Sommelier. A díj társalapítója, Steven Spurrier idén átadta a zsűrielnök címet, a posztot három szakértő megosztva töltötte be: Sarah Jane Evans MW, Michael Hill Smith MW és Gerard Basset OBE MS MW. A kóstolás vakon, borvidékenként és stílusonként történt, a szakértők pontjait összehasonlítva döntöttek az érmekről.

A somlói Kreinbacher Birtok Brut Classic pezsgőjét 95 pontra értékelték a versenyen, ezzel bekerült a kategória legjobbjai közé és az újabb fordulón kiérdemelte a Platinum – Best Hungarian Sparkling díjat. A verseny történetében hazai pezsgő először kapott az aranyéremnél magasabb elismerést.

A legjobb hazai pezsgőnek választott Brut Classic tradicionális módon készül, alapja furmint, némi chardonnay-val kiegészítve, minimum 22 hónapig seprőn érlelve. A DWWA értékelésében kiemelte kivételes élénkségét, hosszan tartó utóízét, finom habzását és aromáit.

„A kezdetektől azon dolgozik a csapat, hogy nemzetközi mezőnyben mérve is meggyőző szintre léphessünk pezsgőkészítésben. Ez a pontszám és a platinaérem azért különleges számunkra, mert először sikerült somlói pezsgővel olyan kóstolási élményt adnunk a zsűrinek, mint a borok között Tokaj legjobbjai” – fogadta a hírt Prisztavok Zoltán, a Birtok kereskedelmi- és marketingvezetője.

Tokaj három platinaérmet nyert el a világversenyen; a legjobb hazai száraz fehérbor a Szent Tamás Pincészet 2013-as Furmintja lett, a Pajzos Tokaj két édesbora is platinát kapott. A tíz hazai aranyérmes közül nyolc szintén tokaji siker, kettő pedig a badacsonyi Villa Sandahl borainak szól. Somlóról a Kreinbacher Birtok két bora is bronzérmet kapott, az Öreg Tőkék Bora a 2015-ös évjáratból 88 ponttal, a Furmint 2015 pedig 87 ponttal.

A verseny éremtáblázata itt böngészhető.

Platinaérmes champagne-ok

A Kreinbacher Birtok minden palack pezsgője Méthode Traditionnelle módszerrel, palackban erjesztve és érlelve készül, ahogy a franciaországi Champagne régióban. Nem ez az egyetlen közös szál Somló és Champagne között, a Birtok tanácsadója Christian Forget, a Paul Bara pincemestere, és a Birtok forgalmazóként három további champagne-házat képvisel.

A DWWA-n mind a Charles Heidsieck, mind a Piper-Heidsieck pezsgők nagy sikerrel szerepeltek. A Charles Heidsieck Blanc des Millénaires 1995 elnyerte a legmagasabb szintű elismerést, a Best in Show – Best Sparkling díjat, mellette egy arany- és három ezüstérmet. A Piper-Heidsieck, amely eddigi eredményei alapján a legtöbbet díjazott champagne-ház, ezúttal az Essentiel Cuvée Brut champagne-ért kapott platinaérmet, valamint egy arany- és egy ezüstérmet is szereztek.