Birtoklátogatások 7: Pók Tamás pincéje

Szerző: Dékány Tibor

Van egy mondás, mely szerint „aki tudja, csinálja, aki meg nem tudja, az tanítja”. Persze minden szabályra van kivétel, egy ilyen kivétel éppen Pók Tamás, aki csinálja is, tanítja is a mesterséget, mégpedig mindkettőt kiválóan. 

Pók Tamás örökös változásban van, folyamatosan keresi a tökéletes harmóniát önmaga és a borok világa között. Kutató szőlészként kezdte, aztán borászként folytatta Kaliforniában, majd itthon az Eurobor Kft. Bátaapátiban lévő központjában. Miután elméleti tudását kellőképpen ötvözte a gyakorlati ismeretekkel, hazajött Egerbe, és a Pók-Polónyi Pince keretei között indította el egri borászkodási korszakát. Pók Tamásnak „alapból” nagyszerű érzéke volt az egri borok házasításához, első sikereit és ezzel együtt hírnevét is kezdeti csúcs cuvée-ivel nyerte el, bikavéreivel, a Bazilikával, vagy a Rhapsody in Reddel.

Boraiban meglátta a fantáziát az éppen hazatérő Kovács Nimród, és az általa alapított Monarchia Borászat egri részlegét az ő személyiségére, szaktudására építette, majd főborászának választotta. A sikeres együttműködés időszakát követően a Monarchia is, Pók Tamás is más-más koncepciót képzelt el a továbbiakban, így szoros együttműködési korszakuk lezárult, Tamás megkezdte egyéni elképzeléseinek még teljesebb és következetesebb megvalósítását. Oktatott az Eszterházy Károly Főiskolán, miközben önálló borászatát létrehozta. Miközben elméletileg a korszerű borászat teljes skáláját megismerte és oktatta, a gyakorlati tevékenységet tekintve egyre inkább a természetes megoldásokban, az eszköztelen, kézműves borkészítésben, a terroir egyedi megjelenítésében látta a jövőt.

Pók Tamás már a kilencvenes évek közepétől az egri borászat egyik vezéregyénisége, szinte hihetetlen, hogy annak idején még Gál Tiborral együtt tették le az egri borászat megújulásának alapköveit. Birtokának kiépítését is ekkor, 1995-ben, a kárpótlási folyamat során kezdte. Eger legjobb dűlőiben igyekezett területeket szerezni. Az első apróbb, 800 négyszögöles parcellát a Nagy-Eged déli lejtőjén vásárolta meg, amit követett a Rádé dűlőben egy nagyobb, majd egy impozáns fekvésű terület a Nagygalagonyás dűlőben. Mindenhol a nagy bikavér megfelelő összetevőit kereste.

Napjainkra szép birtokot rakott össze egy kézműves borászathoz. A Nagy-Eged dűlőben 1 hektár, a Nagygalagonyásban fél hektár Kékfrankost művel. A Rádé dűlőben valamivel több mint fél hektáron Cabernet Franc terem. A fehér fajtákból Nagytályán van majd egy hektár Zengője, a Síkhegyen bő 1 hektár Leánykája. A Pajadoson, egy gyönyörű, teljesen déli kitettségű területen aztán mint egy tarka palettán, szinte minden megtalálható, ami Egerben jól érzi magát, Furmint, Hárslevelű, Kékfrankos, Kadarka, Pinot noir, Merlot, Cabernet Franc, Shiraz, Tempranillo.

Pók Tamás a Nagy-Eged hegyi birtokán fogadott bennünket, és remekbe szabott borait élmény volt természetes termőhelyén kóstolni.