13. Cabernet-Merlot Világverseny és Konferencia Olaszországban

A francia világfajták észak-olaszországi Bergamoban rendezett seregszemléjén 23 országból 256 bort neveztek be, így az európai és újvilági vörösborok mellett Kína, mint új bornagyhatalom nagy mintaszámmal vett részt. A közösségi politikát hirdető franciák neves Cabernet és Merlot borai nem indultak az olasz versenyen, viszont francia bírálók voltak.

A versenyt szervezők az OIV szabályainak megfelelően, de nagyszámú zsűritaggal szervezik: 29 országból 76 bíráló érkezett, vagyis 7 zsűriben 10-12 fő bíráló dolgozott. A bírálók többsége borász, borkészítő, újságíró és blogger. A szokásos országonkénti sajtódíjat az utóbbiak által legjobbnak tartott borok kapták.

A benevezett borok 30%-a kapott érmet, 14 ország 77 bora lett aranyérmes. Most először a versenyen 60%-a volt külföldi bor, így 44 aranyat kaptak, míg az olaszok 33-at. Az eredmények kihirdetésére másnap a konferencia után került sor. Két magyar bor kapott aranyérmet, a szekszárdi Virághegyi Bor Kft. 2011. évi Szekszárdi Cabernet sauvignon (88,4 pont) és Koch Borház Kft. 2013. évi Cabernet sauvignon Classicus bora (86,2 pont); a Virághegyi-bor a sajtódíjat is elnyerte.

A versenyszervezők a díjnyertes borokat az érdeklődők számára nyilvánosan bemutatták, így a bírálók is visszakóstolhatták a győztes borokat. Az „Igyunk terroir borainkból, hogy egészségesek legyünk” címmel tartott konferencia több külföldi előadása a vártnál kevesebbet mondott a hallgatóságnak, viszont sok egyéb információt nyújtott, ami a borfogyasztást és -marketinget érintette.

Az egyik zsűri elnökeként úgy tapasztaltam, hogy kevés magyar cég ismeri ezt a világfajta-versenyt, ahol a termelők legjobb boraival találkozni. Meglepő módon a mediterrán jellegű szerb, horvát, izraeli, kínai, román borok testességükkel, alkoholtartalmukkal, harmonikusságban előnyösebben szerepeltek a vékonyabb, savasabb, kevésbé színes, vagy az északi, éretlen szőlőből származó boroknál. Más nemzetközi versenyek eredményein is a szekszárdi, villányi és más borvidékek hasonló borai nyernek érmeket. A Mundus Vini német versenyen a bírálókat már tájékoztatják a fajtákról, esetleg a borvidékről, hogy különbséget tudjanak tenni az eltérések miatt. A világfajták nem kerülnek más helyi fajtákkal versenybe, ezért is rendeznek egyre többen az azonos szőlőfajtáknak úgynevezett összehasonlító versenyeket.

Lejegyezte: Sárkány Péter