Birtoklátogatások 9: Gere Attila Pincészete

Gere Attila az egyik leglendületesebben fejlődő borászatot hozta létre Villányban, szőlőterületeinek zöme a Villányi borvidék négy kiváló adottságú dűlőjéből áll össze. Ez a négy nagy a Kopár, a Konkoly, a Csillagvölgy, és az Ördögárok. 

A Kopár hazánk talán legismertebb dűlőneve, amivel talán csak a tokaji Király vetekedhet. Neve akkor vált általánosan ismertté, amikor az 1997-es év nagyszerű terméséből Gere Attila 1999-ben piacra dobta a Kopár cuvée-t. A pincészet emblematikus csúcsbora, – mely csak a legszebb évjáratokban készül – híressé tette a dűlőt. A Kopár-dűlőn a Gere Attila Pincészet jelenleg 12 hektárt birtokol. A szőlősorok hegy-völgy irányban futnak, így körülöleli őket a napsugár. Ahogy a teljes 70 hektáros birtokukon, a Kopár-dűlőben is bio-művelést folytatnak, szőlősoraikon esztétikusan jelenik meg a fürtzóna a lombozat alatt. A Kopárban ikertőkés, középmagas kordon műveléssel Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, valamint Medoc Noir szőlőfajtákat művelnek.

A Konkoly dűlő a Szársomlyó hegy mögött, Nagyharsány irányában megnyíló, védett völgyben található. A Fekete-hegy része, mely összesen 25 ha területet foglal magában és szinte kizárólag a Gere család birtokában van. A terület helyreállítását és betelepítését Gere Attila 1998-ban kezdte el. Az első szüret 2001-ben történt. Ez a dűlő magasabban fekszik mint társai, hiszen a tengerszint feletti magasság itt már 230-250 métert is eléri. Igen meredek (15-20%), délnyugati fekvésű terület.

A Csillagvölgy azon régi dűlők egyike, melyen a Kádár-korszak alatt is megszakítás nélküli volt a szőlőművelés, hiszen ez a dűlő voltaképpen a város szőlőskertje, mivel közvetlenül a város belterülete fölött helyezkedik el. A Szársomlyó hegy és a város között elterülő, dél felé nyitott, felfelé erősödő lejtésű terület, tengerszint feletti magassága 170-180m. Itt volt a Gere család első, pár négyszögöles szőlőterülete. A pincészet 2005-ben pedig megvásárolt egy nagyobb, 10 ha-os Cabernet Sauvignon ültetvényt, mely alapját adja a Cabernet Sauvignon és Cabernet Sauvignon Barrique boroknak. Továbbá itt található a család legidősebb ültetvénye is, mely egy 1960-as években telepített Cabernet Franc.

Az Ördögárokban példás rendben eltelepítve és Gere Attila speciális, fürtzónás elrendezésében művelve 4 ha Pinot Noir, 3-3 ha Cabernet Franc és Kékoportó, 1-1 ha Merlot és Tempranillo, valamint 0,3 ha Fekete Járdovány terem. Gere Attila kedvence ebben a dűlőben a Cabernet Franc, úgy gondolja, hogy ez a szőlőfajta tud ízben és zamatban a legtöbbet profitálni a dűlő speciális adottságaiból. A Tepranillót 2004-ben hazánkban elsőként telepítették el, és fokozatosan kiismerték, hogy adja legszebb formáját. Erjesztését a korábbi 28 fokról leszállították 25-re, és 14-16 hónapig tartják hordóban, ezáltal rusztikus, markáns egyéniségét jól kiegészítve a gyümölcsös jegyek is megerősödtek ebben a borban.

A borászat csak akkor tud igazán kiteljesedni, ha annak helyszíne a borkedvelők Mekkájává tud válni, ahhoz pedig az is szükségeltetik, hogy a borturisták megfelelő körülmények között tölthessenek el néhány napot a városban. Épp ezért a Gere borászat nyitott a villányi városközpontban elsőként igényes panziót, ami mára négycsillagos hotellé nőtte ki magát. A CROCUS Gere Bor Hotel mandula étteremmel wellness szolgáltatásaival, és a gourmet igényre szabott Mandula étteremmel minden igényt kielégít. De hogy azok se maradjanak ellátás és kiszolgálás nélkül, akik közvetlenül a Gere borászatnál szeretnének megpihenni, kóstolni, azok számára most egy teljesen korszerű borterasz épült, mely nyitott teraszból percek alatt alakítható át minden oldalról, és felülről is zárt helyiséggé. Nem csoda, hogy Gere Attila és Andrea társaságában hosszan időztünk a pincében is – hordó-tételeket kóstolva – valamint a teraszon is, a palackos tételeket ízlelgetve.