Birtoklátogatások 6: Hagymási Pincészet

Szerző: Dékány Tibor

Hagymási József már kissrác korában elkötelezte magát a borászat mellett, mivel középiskolai tanulmányait a sátoraljaújhelyi Szőlészeti-Borászati Technikumban végezte. Innen már olajozott (vagy talán borral felöntött) út vezetett a kiteljesedéshez, a szakmát az Egervin Borkombinátnál kezdte, később az Egri Szőlészeti-Borászati Kutatóintézet pincevezetője lett. A továbbtanulást is befejezve szőlész-borász szakmérnök lett, majd Budapesten a Gundelnél  főborász.

A nagy ugrás 1999-ben következett be, amikor önállósította magát, és teljes energiával megkezdte családi birtokának kialakítását. Egy sikeres pályázat segítségével kialakították az alapokat a borászkodáshoz, elkezdték az új, modern birtokszerkezet kialakítását, kezdetben 5 hektáron. Folyamatos építkezéssel ez a birtok mára 29 ha-ra bővült, amiből 21 hektár a termő szőlő. Egy igen esztétikus szőlőterülete van az Egerszalóki Víztározó partjaitól emelkedő Rózsás dűlőn. Ebben a 8,3 hektáros területben 1,6 hektáron terem Olaszrizling is, viszont a túlnyomó többséget a kék szőlőfajták alkotják, ebből is a Kadarka játssza a főszerepet 3 hektárral. 1,5 hektáron Shiraz, míg a fennmaradó térségen a két Cabernet fajta osztozik  a Merlot-val. Innen gyönyörű kilátás tárul fel, hiszen a környező szőlődombok hátterében a horizonton a Mátra uralkodik. A Rózsás dűlő közelében elhelyezkedő Új-fogás dűlőben 3,6 hektáros területet birtokol, amin az egykori TSz által telepített Rizlingszilváni mellett itt is a kékszőlő viszi a prímet Cabernet Franc-nal, Shirazzal, Kadarkával. Ugyanitt 1,1 hektáros terület van előkészítve Ausztriából származó Kékfrankos klón telepítésére.

Andornaktályán, az Öreg-hegy dűlőben némi Chardonnay mellett Medoc, Kékfrankos, meg a a két Cabernet fajta díszlik. Nagytályán, a Hempergő-dűlőben 2,1 hektáron a Chardonnay meg a Kékfrankos mellett ugyancsak a Cabernet Sauvignon meg a franc dominál. A Hagymási Birtok termését az egri Kőkút úti pincészetükben dolgozzák fel, melynek összkapacitása 240 000 l. Nagyjából a termés egyharmadát palackosan értékesítik kereskedelmi láncokon keresztül, másik kétharmadát a Szépasszony-völgyi pincészetükön keresztül adják el.

A Hagymási Pincészet legattraktívabb létesítménye a Szépasszony-völgyi bemutató- és kóstolópince. Elképesztően izgalmas élmény ide belépni, ahol két szinten egyidőben 100 látogató is elfér. Az embert első pillanatban megragadják a pince impozáns méretei, de ez még csak az első benyomás, mert amikor az ember a pince végébe ér, akkor jön az igazi Aha-élmény, hiszen onnan még egy lépcsőn át juthatunk fel egy második szintre is. Ez a felső rész még mintegy 30 m. hosszú, és 5 m. széles. Ha valaki egy igazi hangulatos, vadregényes borozót keres, az itt találja meg.

Sajnos annyit bámészkodtunk Hagymási József  Rózsás dűlőben lévő szép szőlőjében, hogy kóstolásra már nem sok idő jutott. Azért a 2005-ös Bikavért, meg a 2011-es Kéjbort még meg tudtuk ízlelni. Záróakkord pedig a hangzatos nevű 2011-es Föld és Lélek cuvée volt, amely az az évi Cabernet Franc, Shiraz és Kékfrankos válogatott termését fűzi össze szép harmóniában. Mindannyiunk tetszését elnyerte ez a bársonyos testű nagy bor, amelyben némi meggyes gyümölcsösség mellett a csokoládé ízvilága kényezteti azt a szerencsés embert, aki betoppan ide, a Szépasszonyvölgy 19-es pincéjébe.