Birtoklátogatások 4: 5 Ház Borbirtok

Elismerve a Somló két nagybirtokának sikereit, azért titokban minden borkedvelő örül a kisebb birtokok eredményeinek is, hiszen mégiscsak furcsa lenne, ha az ország legkisebb borvidéke egyre inkább csak a nagyokról szólna. Hogy a Fekete Béla és Györgykovács Imre által fémjelzett 1-2 hektáron való minőségi gazdálkodásnak van folytatása napjaink ezzel ellentétes tendenciái ellenére is, azt jelzi az 5 Ház Borbirtok sikere, amivel bekerült a legszebb tíz birtok közé.

Hogy mindez hogyan jött létre, az egy romantikus eposz témája is lehetne. Mert hogy adva van a Somló kissé elhanyagoltabb, északi oldala a vár alatt. Néhány telek, melyeknek vannak ugyan termőhelyi értékei, szép a kilátás is innen, ám nincs se áram, se víz, nincs odavezető út sem. Ha nem olvastunk volna Don Quijotéről, aki ihletett perceiben elérhetőnek vélte a távoli csillagot is, nehezen képzelhetnénk, hogy akadnak napjainkban is olyanok, akik éppen egy itt létesítendő borturisztikai komplexumról szőnek romantikus álmokat. Mégis akadt három barát, akik összefogtak, hogy egy közös álmot megvalósítsanak. Amit létrehoztak, az már kiérdemli, hogy az ember megemelje a kalapját előttük. Mert napjainkra valóban ott áll és üzemel a hegyen az az öt ház, az öt épület plusz egy földbe süllyesztett borkóstoló rotunda, ahová szilárd burkolatú út vezet fel, az áramot aggregátor biztosítja, a vízellátást pedig 96 méter mélyre fúrt kút.

A nyolcvanas években, amikor a borbirtok ötlete megfogalmazódott, a Somlón nem létezett vendégfogadás, sem szálláshely, sem étterem nem várta a turistákat. Akkor fogalmazódott meg az alapító trióban a gondolat, hogy ez a hely többet érdemelne. Eredetileg csupán kisebb, nagyjából 800 négyszögölre kimért szőlőparcellák voltak itt kis romos présházakkal. A jellemzően több tulajdonossal rendelkező épületek felvásárlása így nem volt egyszerű, de azért 2008-tól több ütemben megvalósult. A tényleges munkálatok 2010-ben kezdődhettek meg, amikor a romos présházak alapjaira elkezdték felhúzni az új, kétszintes házakat. 2012-re elkészültek az épületek, melyeket egy közös pincerendszer fűz össze a hegy gyomrában, sőt, mindezt kiegészítették egy impozáns központi pincetérrel. Ez a földalatti kupolás oszlopcsarnok akár kétszáz fő befogadására alkalmas, így kiváló helyszínt biztosít rendezvények, elsősorban esküvők számára is. A kétszintes épületek összesen 20 férőhellyel várják a látogatókat. Az öt házból az egyik a gazdasági központ, amely alatt hármas szinteltolódással hosszú pincerendszer húzódik, amiben az acéltartályok részére ugyanúgy megfelelő teret alakítottak ki, mint a hordós érlelés számára.

A mintegy 2,5 hektáros szőlőterület felvásárlását egy komoly elemzés követte első ütemben, melynek során a Pécsi Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetnél bevizsgáltatták az ültetvényen található szőlőket. Ebből a vizsgálatból kiderült, hogy 25 féle szőlő található a területen, melyek egyike a Bálint-szőlő volt. Ha már a tulajdonosok egyikét Bálintnak hívják, az jó alkalom arra, hogy ennek az ősrégi magyar fajtának a kultuszát feltámasszák. Így a kutatóintézettel karöltve a Bálint szőlő felélesztésére közös programot hoztak létre, melynek során a birtokon 200 tő Bálint szőlőt ültettek. E mellett egy hektáron terem Olaszrizling, mintegy 4000 m2-en Furmint, a többi pedig Juhfark, illetve vegyes helyi fajták.

A vertikális kóstoló során gondosan elkészített tételekkel találkoztunk, érdekes volt visszamenni egészen a 2003-as évjáratig, így megfigyelhettük, hogy milyen szépen tartják magukat a somlói borok, ha megfelelő állapotban szüretelik a szőlőt, és szakszerűen kezelik a borokat. A három tulajdonos, Schäffer István, Bálint Tamás és Dubi Zoltán mellett a borok a vincellér Nagy Balázs szaktudását dicsérik.

Megvalósult hát az álom, létrejött az 5 Ház Borbirtok. A három nagy álmodó fantáziája persze ezzel még nem állt le. Mert milyen jó lenne, ha a somlói várhoz kötélpálya vezetne. Ki tudja, taln egyszer ebből az álomból lesz is valami!