Nagylátószög – dűlőtúra az Etyeki Kúria Borgazdaság birtokán

Az Etyeki Kúria az Etyek-Budai Borvidék legelismertebb borászata, melyet a kezdetektől fogva a birtok résztulajdonosa, Matolcsy Sára irányít, és emelt világszínvonalú borászattá.

 

Az Etyeki Kúria Borászat 1996-ban alakult az etyeki Öreghegyen alig 2 hektár szőlőterülettel, és dinamikus szőlőtelepítésekkel napjainkra már 27 hektár termőterületen gazdálkodik az Etyek-Budai borvidéken és 20 hektárt meghaladó területe van Sopronban is. Az Etyeki dombság szeles, de bőséges napsütéssel ellátott fennsíkjain, egyedi ökológiai adottságok között, mészkő alapú, mélyrétegű barna erdőtalajon teremnek a Kúria fő fajtái, a Chardonnay, a Sauvignon blanc és a Pinot noir, míg Sopronból származik a Kékfrankos, a Merlot és az újonnan piacra dobott Zweigelt.


Nagylátószögben! – Barangolás a Nagy- és Kis-Látó-hegy dűlőin az Etyeki Kúriával
– jelszóval invitálta dűlőtúrára a sajtó képviselőit június 13-án az Etyeki Kúria. A sajtó képviselőit Matolcsy Sára, a birtok résztulajdonosa üdvözölte miközben a poharakba a pincészet egyik újdonságát, a Pláne Frizzante-t, az Etyeki Kúria gyöngyöző borát töltötték. A köszöntő szavak után átvette az irányítást Mérész Sándor főborász, aki elsőként a régi telepítésű termőterületeket mutatta be.Elsőként jöttek rá arra, hogy az Etyeki-dombság talaja és mezoklímája nem csak a fehérszőlők számára biztosít megfelelő lehetőségeket, hanem a kékszőlők fekete hercegnőjének, a pinot noirnak is. Az Etyek – Budai borvidéken elsőként telepített pinot noir szőlőből készült boruk számos világszínvonalú elismerést hozott a pincének. Ebben a sikertörténetben a legújabb fejezet, hogy az idei bukaresti International Wine Contesten, rangos nemzetközi megmérettetésen, az Etyeki Kúria 2015-ös Pinot Noirja aranyérmet szerzett.


Az Etyeki Kúria 2013-ban vásárolt új területeket az alcsútdobozi Kis-Látó-hegy dűlőin, ahol a régi telepítéseket kivágták, majd különböző vegyes gabonákat ültetve pihentették a talajt. Az új területre gondos előkészítő munka után Sauvignon blanc, Chardonnay és Pinot noir tőkék kerültek, összesen 13 különböző alany és klón kombináció, hogy a betelepített terület adott részén a lehető legjobb minőségű szőlő teremhessen. Ezek a telepítések talán bár már az idén is produkálnak kisebb termést, de igazán termőre jövőre fordulnak, így akkor számolnak az első szürettel.Alcsútdoboz határában, a tengerszint felett 180-220 m magasságban fekvő dombság, a Nagy-Látó-hegy mintegy 16 hektáros területén az első ütemben 2001-ben Pinot noirt, 2002-ben Chardonnay-t, 2006-ban újabb területen Pinot noirt, 2007-ben Pinot noirt, Sauvignon blanc-t és Szürkebarátot telepítettek.


Igen látványos a fejlesztés harmadik üteme, ami egy 2015-ös telepítés feletti erdőterület egy részén jelenleg is zajlik. Mielőtt az erdőt öt hektár területen idén januárban kivágták, hogy előkészítsék az újabb szőlőtelepítést, 2016 őszén Alcsútdobozon ugyanekkora területen egy új akácost ültettek. A terület jelenleg pihentetés alatt van, a tervek szerint két-három éven belül kezdődhet meg a szőlőtelepítés. Mérész Sándor elmondta, hogy minden bizonnyal ezekre a területekre is Chardonnay, Pinot noir és Sauvignon blanc kerülhet majd, de megjegyezte, hogy egy különösen meleg, katlanszerű területen elképzelhető az is, hogy Kékfrankossal próbálkoznak. A termőterületek nagysága az újonnan telepítendő öt hektárral harminckét hektárra növekszik. A területek bemutatását természetesen borkóstoló követte, melyen a birtok borai kivétel nélkül nagyszerűen szerepeltek.