Megszülettek a VinAgora eredményei

A néhány hete Budapesten megrendezett VinAgora Nemzetközi Borversenyre 556 nevezés érkezett 15 országból. Többek között Ausztrália, Brazília, Chile, Horvátország, Argentína, Románia, Spanyolország és Uruguay is szerepelt hazánkon kívül a nevező országok sorában.

 

Az idei VinAgora Nemzetközi Borversenyen, ahogy az elmúlt években már megszokhattuk nagy volt a küzdelem, hiszen nem könnyű a jók közül a legjobbnak lenni. Sokszor halk viták, csendes érvelések, egyöntetű vélemények alapzaja törte meg az egyébként szigorúan csendben dolgozó bírálók munkáját. Négy napon át zsűriztek a versenyre érkező hazai és külföldi szakemberek, akik a munka után megismerhették Budapest nevezetességeit. A legjobb borok versengtek idén is, a bírálóknak ezért nem volt egyszerű dolga. Rendkívül erős volt a mezőny, rengeteg érmet oszthattak volna ki, de a szabályzat szerinti 30%-os éremkorlát miatt idén is feljebb kellett emelni a ponthatárokat. Sok bor magas pontszámot ért el, ám idén mégsem kaphatott érmet. Az összesen 57 főből álló nemzetközi zsűri keményen dolgozott, hogy tudása szerint a legjobb döntést hozza meg a négy nap alatt. Összesen 6 nagyarany, 88 aranyérem és 81 ezüstérem született.

A champion díjak július 7-én, a VinAgora Borgálán, a Corinthia Hotel Budapestben kerülnek kihirdetésre. A többi díj az alábbiak szerint került kiosztásra:

Nagyaranyérmet kaptak:

 • Tornai Pincészet Kft., Tornai Jégbor 2015
 • Csali Szőlőbirtok, Krokodil Bor Olasz rizling Jégbor 2013
 • Grand Tokaj Zrt., Tokaji Aszú 6 puttonyos 2013
 • Pauleczki-Vin Szőlőbirtok és Pincészet Kft., Tokaji Muscat Lunel Aszúesszencia 2007
 • Pajzos Tokaj, Pajzos Tokaji 5 Puttonyos Aszú 2011
 • Jackfall Kft., Grand 2009

Ha egy külföldi országból legalább 15 minta érkezik, akkor a nevezett minták közül a legmagasabb pontszámot elért arany érmes bor különdíjban részesül, ezt idén az alábbi pincészetek borai kapták:

 • Sc Cotnari Sa, Grasa De Cotnari 1985, Románia
 • Vinícola Campestre Ltda, Zanotto Espumante Naturel Brut, Brazília

Idén 7 legjobb fajtabor díj is gazdára talált:

 • Takler Borbirtok, Takler Szekszárdi Cabernet Franc Reserve 2009
 • Liszkay Mihály, Liszkay Cabernet Sauvignon 2012
 • Kristinus Borbirtok, Chardonnay 2016
 • Hilltop Neszmély Zrt., Kamocsay Ákos Hilltop Chardonnay Superior 2013
 • Dobogó Pincészet, Dobogó Tokaji Furmint 2015
 • Mikóczi Pincészet, Szekszárdi Kékfrankos Rosé 2016
 • Varga Pincészet Kft., Aranymetszés Olaszrizling 2015

A champion díjak, a „legeredményesebb családi pincészet” díja, a „legsikeresebb fiatal borász” díja, és a „VinAgora új felfedezettje” díj a Borgálán kerül kihirdetésre ünnepélyes keretek között. A részletes eredménylista a különdíjak nélkül megtalálható a VinAgora weboldalán.

VinAgora Borgála

A nagyközönség idén is megismerheti a részletes eredményeket, és végigkóstolhatja a borversenyre nevezett összes bort. Idén új helyszínen, felemelő környezetben, a Corinthia Hotel Budapestben vár minden borkedvelőt július 7-én, pénteken a VinAgora Borgála, hazánk egyetlen nemzetközi borversenyének közönségkóstolója. Közel 600 féle válogatott bor a világ számos országából, melyekből a borkedvelők kedvükre kóstolgathatnak. Az idei évben a rendezvény területén két terem található: a VinAgora teremben azokat a tételeket lehet korlátlanul kóstolni, melyek idén nem nyertek érmet, az Érmes borok termében pedig a borverseny érmes borait lehet megízlelni korlátozott keretek között.

A kóstolás mellett érdekes interaktív borszakmai aktivitások szórakoztatják a kíváncsi borkedvelőket. Az egyedülálló VINtelligencia teszt segít kideríteni, hogy vajon hány borkedvelő képes arra, hogy megérezzen néhány grammnyi cukor vagy sav különbséget.

Az „Én is pontozok” játékban összevetheti saját véleményét, bírálatát a VinAgora szakmai zsűri ítéletével. A játékszabályok egyszerűek: töltsön poharába bármelyik borból, jegyezze fel a kódszámát a bírálati lapról, a borversenyen is használt számítógépes programmal értékelje a bort, majd hasonlítsa össze véleményét az eredeti bírálati lappal. Az „Én is pontozok” interaktív borszakmai játék támogatója az ANSWARE Kft.

Az alapcsomag elővételben 5000 forint, mely a VinAgora teremben korlátlan kóstolást, valamint az Érmes borok termében 3 bor kóstolását tartalmazza. Nagyobb csomagok megvásárolhatók a rendezvény honlapján, kiegészítő jegyet a helyszínen is lehet vásárolni.

A helyszínen 1000 forintért kristály kóstolópohár vásárolható vagy bérelhető.

Nyitva tartás: 14-21 óra között, pénztárzárás: 20 órakor.