Tokaji borvidéki növényvédelmi előrejelzés

A június 27-július 3. közötti időszakra szóló növényvédelmi előrejelzést adott ki a Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet.

 

A bogyók borsószem nagyságúak, a fürtök lógnak (BBCH 775).

Lisztharmat

A kórokozó számára továbbra is ideálisak a körülmények. A borvidéki mérőműszerek is magas fertőzési nyomást jeleznek. Az elmúlt egy hétben a lisztharmat bogyótünetét számos ültetvényben megtaláltuk. A fejlődő bogyók (különösen a később kötődöttek) érzékenyek a lisztharmatra. Nagyon oda kell figyelni a fertőzésre! Már néhány százalékos bogyófertőzöttség is negatívan befolyásolja a bor minőségét. A bogyók védelme érdekében a védekezést kontakt (kén) és felszívódó szerek együttes (cyflufenamid, piriofenon, proquinazid, tebukonazol) alkalmazásával tegyük meg. 25°C felett a kén alkalmazása perzselést okozhat. Figyeljünk a permetezések megfelelő időzítésére. A védekezés során váltogassuk a felszívódó hatóanyagokat a rezisztencia kialakulásának megelőzése érdekében! Ökológiai gazdálkodásban kén és narancsolaj tartalmú készítményekkel védekezhetünk a lisztharmat ellen, ezt a kombinációt kiegészíthetjük kálium bikarbonát hatóanyagú készítménnyel.

Peronoszpóra

A peronoszpóra levéltünete (olajfolt) több ültetvényben is megfigyelhető, bogyótünetet a vizsgált ültetvényekben továbbra sem találtunk. A védekezést kontakt szerekre alapozzuk (pl.: rézhidroxid, rézoxiklorid), társíthatunk mellé felszívódó hatóanyagot is (ciazofamid, ametoktradin). Ökológiai gazdálkodásban réz készítményt használhatunk peronoszpóra ellen.

Szürkerothadás

A bogyók a jelenlegi fejlettségi állapotukban kevésbé érzékenyek a kórokozóra. A bogyókat ért sérülés (mechanikai vagy jégverés) teret nyithat a fertőzésnek. Védekezésre felhasználható hatóanyagok: folpet, fenhexamid, iprodion, boszkalid. A fürtzáródás közeledtével figyeljünk arra, hogy a fürtzáródás után már nem tudunk növényvédő szert juttatni a fürt belsejébe.

Fakó rothadás

A betegség első sorban jégverés után jelentkezik. Védekezésre alkalmazható a folpet, az iprodion, a klórtalonil vagy a pirimetanil. A réz-készítmények ez esetben nem alkalmazandóak. Jégeső után a gyorsaságé a főszerep. A kezelések a kár bekövetkezte után 12-18 órán belül hatásosak. Egy nap elteltével a védekezés hatástalan.

Feketerothadás

A feketerothadás levéltünetei egyes ültetvényekben megtalálhatóak. A kórokozó csapadékos, meleg időjárás esetén okozhat jelentősebb gondot. Elsősorban azokon a területeken, ahol a korábbi években is gondot okozott. A fürtök teljes virágzástól 6-7 hétig érzékenyek. A kórokozó ellen a peronoszpóra elleni készítmények jó része (mankoceb, metiram) (a réz hatóanyag nem) valamint a lisztharmat ellen alkalmazott hatóanyagok (miklobutanil, tebukonazol, difenokonazol) is használhatóak.

Amerikai szőlőkabóca

Az ültetvényekben az amerikai szőlőkabóca L5-ös lárvai is jelen vannak! Rövidesen várható az imágók megjelenése. Azokban az ültetvényekben, ahol még nem történt védekezés ott a következő permetezési fordulóban ajánlott elvégezni a kártevő elleni védekezést. A lárvákat a levelek fonáki részén figyelhetjük meg. Mivel a kártevő a szőlő aranyszínű sárgaság fitoplazma vektora, védekezni kell ellene. A védekezés most időszerű! A védekezéshez használhatunk piretroid (tau-fluvalinát, lambda-cihalotrin, alfametrin) hatóanyagú készítményeket, klórpirifosz(-metil), és tiametoxam hatóanyagú szereket. Ökológiai gazdálkodásban spinozad hatóanyagú készítményt alkalmazhatunk. Rovarölő készítmények alkalmazásánál fordítsunk kiemelt figyelmet a méhek védelmére.

Tarka szőlőmoly

A kártevő ellen jelenleg nem indokolt a védekezés.

Szilva takácsatka

A kártevő károsítása több ültetvényben is megfigyelhető. Az atka jelentős fellépése esetén az abamektin és a spirodiklofen hatóanyagú készítményekkel védekezhetünk.

Több –elsősorban erdő közeli– ültetvényben látható a vad okozta kártétel, bár már csökken ennek jelentősége. A vadkárt ajánlott az illetékes vadásztársaság irányába írásban jelezni. A vad távoltartására használhatunk emberi hajat, valamint állati zsiradék, vagy perlit/fakátrány/etil-merkaptán hatóanyagú készítményeket. Több termelőnek jó tapasztalata van a Vadalarm készülékeivel, mely ultrahangokkal riasztja a vadat.

A soraljak gyomtalanítása kapálással is elvégezhető. Amennyiben még is a gyomirtó szer mellett döntünk, akkor a glifozát hatóanyagú készítményekkel lehet elvégezni, a gyomnövények 15-25 cm-es fejlettségi állapotában. Glifozát hatóanyag alkalmazásánál fontos, hogy a gyomirtó szer ne kerüljön rá a növény zöld részeire, mert károsítja szőlőt. A sorok kezelését, amennyiben a gyomborítás indokolja, a nyár folyamán megismételhetjük. A tőkék törzsének letisztítása mechanikai úton vagy kémiai módon lehetséges (pl: karfentrazon-etil). A sorközök esetében ajánlott a kaszálás, esetleg hengerezés, ha magasra nőtt a növényzet.

Figyeljünk a rendezett, kellően szellős lombozat kialakítására, ezáltal hatékonyabban és gazdaságosabban tudunk védekezni. Jelenleg a hajtások visszavágásának elvégzése az elsődleges kézi munka az ültetvényekben. Több ültetvényben megfigyelhető a káliumhiány tünetek kezdeti megjelenése. A növény számára jelenleg lombtrágya formájában biztosíthatunk káliumot.

A növényvédelmi kezelések elvégzése előtt fontos tájékozódni az időjárási viszonyokról. A várható csapadékról a radarképekről kaphatunk információt (https://www.idokep.hu/radar, vagy http://www.met.hu/idojaras/aktualis_idojaras/radar/). Abban az esetben, ha a permetezés közben elkezd esni az eső, az utolsó egy órában kezelt területeken célszerű újra elvégezni a növényvédelmi beavatkozást, mivel a kijuttatott permetlének körülbelül egy óra szükséges a megszáradáshoz.

Várható időjárás 2017.06.27-07.03.

A következő napokban a napi maximum hőmérséklet 30°C felett lesz. A hétvégén néhány fokos lehűlés várható. Pár mm csapadékra kedd és péntek kivételével minden nap számítani kell. Csütörtökön és pénteken erős széllökések (60-70 km/h) várhatóak.