Sárospataki Borterasz Egyesület évjárat bemutatója

Ha a Tokaj-hegyaljai borvidékről írunk, beszélünk, akkor első pillantásra, illetve hallásra a nevezett bortermőhely déli települései, úgymint Mád, Tállya, Tarcal, Tokaj ugranak be, mivelhogy az utóbbi időben ezek az említett települések tűntek ki elsősorban magas minőségű boraikkal és eredetvédelmi kezdeményezéseikkel.

 

Hosszú évek óta viszonylagos csend vette körül a borvidék Tolcsvától északra elterülő vidékét. Ezt a csöndet törte meg néhány a sárospataki és hercegkúti borászat nagy reményekkel kecsegtető kezdeményezése, a Sárospataki Borterasz Egyesület, amely 2017. június 21-én tartotta 2016-os évjárat bemutatóját a budai Andante Borpatika borbárban és étteremben. Ugyanakkor hangsúlyozni kell, hogy ez volt egyúttal az Egyesület első nyilvános budapesti eseménye is.

Jelenleg az Egyesületben öt borászat képviselteti magát: a sárospataki Pajzos-Megyer, Tokaj-Portius és Harsányi, valamint a hercegkúti Espák és Naár Családi Pincészet.

Az Egyesület elnöke, Laurent Comas kihangsúlyozta, hogy a borvidék északi részének termőhelyei a globális felmelegedés miatt jelentősen felértékelődtek, így nagyobb esély nyílik arra, hogy kiugróan magas minőségű borok szülessenek az északi területekről az elkövetkezendő évek során. Az Egyesület tagjai minden nagyobb boros rendezvényen egységesen fognak megjelenni, és a borvidék északi részét fogják képviselni mind honi, és mind külföldi eseményeken. Ezt követően bemutatták a Sárospataki Bor első, 2016-os évjáratát, amely egy furmint-hárslevelű házasításából készített száraz bor, alapanyagát pedig az Egyesület öt pincészete adta össze. A rendezvényen ezen túlmenően az öt pincészet két-két 2016-os évjáratú tételét mutatták be, a száraz reduktív tételtől az aszú mintáig.

(A részletes beszámolót a Bor és Piac magazin következő számában olvashatják.)