A CEVI a borok címkézéséről

A CEVI, a Független Szőlőtermesztők Európai Szövetsége képviselői 2017. április 20-án a szlovéniai Vila Vipolžében tartott közgyűlésükön egyhangúlag megszavazták a tápanyag- és összetételjelölésre vonatkozó álláspontjukat.

 

A kis szőlőtermesztők ezreit képviselő CEVI szerint a tápanyagérték-címkézési előírások teljesen felesleges terhet rónak a termelőkre: a bort, mint természetes terméket a termelési és címkézési módszerekre vonatkozó jelenlegi előírások is elégségesen szabályozzák.

Emellett a tápanyagok feltüntetése problémát jelent azon független termelők számára, akik közvetlenül a saját szőlőikből készítik a boraikat, ezért azok jellemzői évről évre változnak az időjárás és egyéb tényezők függvényében. Ezért a független termelőknek minden évben meg kellene változtatniuk a címkéket, mivel a végtermék nem állandó. Ez teljesen aránytalan nehézségeket és költségeket jelent egy kérdéses hatékonyságú intézkedés kedvéért.

Végül fontos megérteni azt is, hogy a bor nem csupán a többihez hasonló alkoholos termék. Kulturális termék is, amelynek sokfélesége többek között az exportképesség egyik alapja is. A többlet-címkézési előírások bevezetése óhatatlanul a szabványosítás irányába mozdítaná a szektort, az európai fogyasztók kárára.

A közgyűlés lezárásaként az újraválasztott elnök, Thomas Montagne elmondta, hogy az információtúlterhelést okozó címkézés nem oldaná meg az alkoholizmus vagy az elhízás problémáját. „Nem értjük az Európai Bizottság érvelését. Ha borról, és különösen az általunk termelt helyi borokról van szó, nem a többletinformáció biztosítása az egészséges fogyasztás kulcsa. A megelőzés és az oktatás sokkal fontosabb tényező, ezért is támogatja és vesz részt a CEVI már hosszú ideje a Wine In Moderation programban.”