Tokaji borvidéki növényvédelmi előrejelzés: május 31-június 6.

A Tokaji borvidékre vonatkozó előrejelzést tett közzé a Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet.

 

Az elmúlt napokban meleg, nyárias időjárásban volt részünk. Május 24-én a borvidék minden részén volt csapadék, Bodrogkeresztúr, Tarcal, Tokaj és Mád környékén lehullott mennyiség 10 mm körül alakult, a térség többi pontján ettől kevesebb volt a csapadék mennyisége.

Az időjárás kedvez a szőlő fejlődésének. A szőlő hajtásainak növekedése továbbra is intenzív. A fürtök megnyúlása és a bimbók elkülönülése látható (BBCH 557). Virágzás előtti állapotban van a szőlő. A Kutatóintézet ültetvényében Kövérszőlő és Zéta fajtáknál néhány fürtön megkezdődött a virágzás.

Lisztharmat

Az időjárási viszonyok a lisztharmat számára kedvezőek. Az ültetvények ellenőrzése továbbra is kiemelt jelentőségű. A védekezésben a kontakt (kén) hatóanyagú készítmények használat továbbra is alapvető. A szőlő fenológiai állapotának tekintetében különösen fontos szerepe van a megfelelő felszívódó készítményeket használatának (penkonazol, piriofenon, Xemium). 25°C felett a kén alkalmazása perzselést okozhat. Figyeljünk a permetezések megfelelő időzítésére.

Peronoszpóra

A jelenlegi meleg és csapadékszegény időjárás nem kedvez a kórokozónak. A virágzás közeli állapot miatt javasolt kontakt (pl.: mankoceb, metiram, ditianon) és felszívódó hatóanyagok (ciazofamid, cimoxanil, mefenoxam) használata.

Szürkerothadás

A virágzáshoz közeledve ne feledkezzünk meg a szürkerothadásról sem. A virágzás során (elsősorban csapadékos időjárási körülmények között) bekövetkezhet a fertőzés. A virágzás időszakában érdemes olyan készítményeket választani, amelyek szürkerothadás ellen is védelmet nyújtanak (floupiram, boszkalid, folpet). Leghatékonyabban, akkor tudunk védekezni, amikor a virágsapkák legnagyobb része lehullott.

Feketerothadás

A virágzáshoz közeledve a feketerothadásra is fordítsunk figyelmet. A kórokozó csapadékos, meleg időjárás esetén okozhat jelentősebb gondot. Elsősorban azokon a területeken, ahol a korábbi években is gondot okozott. A fürtök teljes virágzástól 6-7 hétig érzékenyek. A kórokozó ellen a peronoszpóra elleni készítmények jó része (mankoceb, metiram) (a réz hatóanyag nem) valamint a lisztharmat ellen alkalmazott hatóanyagok (miklobutanil, tebukonazol, difenokonazol) is használhatóak.

Amerikai szőlőkabóca

Több ültetvényben is megtaláltuk a károsító lárváit. Kövessük nyomon a lárvák jelenlétét és egyedszámát. A fiatal lárvák az alsóbb levelek fonáki részén találhatóak meg. Védekezni egyelőre nem kell. Virágzás előtt azokban az ültetvényekben lehet indokolt a védekezés, ahol jelentős számban vannak jelen a lárvák. Használhatunk piretroid készítményeket és klórpirifosz hatóanyagú szereket. Virágzás után a tiametoxam hatóanyagot használhatjuk a védekezéshez. Ökológiai gazdálkodásban a spinozad hatóanyagú készítmények állnak rendelkezésre, a lárvák elleni védekezéshez. A virágzáshoz közeledve figyeljük a szerek méh-veszélyességi besorolására és annak megfelelően alkalmazzuk a szereket!

Tarka szőlőmoly

A fürtvizsgálatok során megtalálhatóak a tarka szőlőmoly lárvái, megfigyelhetőek az általuk készített hernyófészkek is. Azokban az ültetvényekben, ahol a lárvák nagy számban vannak jelen, ott indokolt lehet rovarölő szeres kezelés végzése. Használhatunk piretroid (pl.: deltametrin, lambda-cihalotrin, tau-fluvalinát) és Bacillus thuringiensis hatóanyagú készítményekkel is. Azokban az ültetvényekben, ahol megtörtént a légtértelítéses technológia telepítése, ott más védekezési módszerre nincs szükség. A kihelyezett feromoncsapdák nem fogtak az elmúlt egy hétben új egyedeket.

Több –elsősorban erdő közeli– ültetvényben látható a vad okozta kártétel. A vadkárt ajánlott az illetékes vadásztársaság irányába írásban jelezni. A vad távoltartására használhatunk emberi hajat, valamint állati zsiradék, vagy perlit/fakátrány/etil-merkaptán hatóanyagú készítményeket.

A soraljak gyomtalanítása kapálással is elvégezhető. Amennyiben még is a gyomirtó szer mellett döntünk, akkor a glifozát hatóanyagú készítményekkel lehet elvégezni, a gyomnövények 15-25 cm-es fejlettségi állapotában. Glifozát hatóanyag alkalmazásánál fontos, hogy a gyomirtó szer ne kerüljön rá a növény zöld részeire, mert károsítja szőlőt. A sorok kezelését, amennyiben a gyomborítás indokolja, a nyár folyamán megismételhetjük. A tőkék törzsének letisztítása mechanikai úton vagy kémiai módon lehetséges (pl: karfentrazon-etil). A sorközök esetében ajánlott a kaszálás, esetleg hengerezés, ha magasra nőtt a növényzet.

A növényvédelmi kezelések elvégzése előtt fontos tájékozódni az időjárási viszonyokról. A várható csapadékról a radarképekről kaphatunk információt (https://www.idokep.hu/radar, vagy http://www.met.hu/idojaras/aktualis_idojaras/radar/). Abban az esetben, ha a permetezés közben elkezd esni az eső, az utolsó egy órában kezelt területeken célszerű újra elvégezni a növényvédelmi beavatkozást, mivel a kijuttatott permetlének körülbelül egy óra szükséges a megszáradáshoz.

Várható időjárás 2017.05.31-06.06.

Az előttünk álló napokban meleg, nyári időjárásban lesz részünk. A napi maximum hőmérséklet 25°C felett lesz, akár a 30°C-ot is elérheti. A jövő hét elején néhány fokos enyhülés várható. Jelentőseb csapadékra nem kell számítanunk. Szerdán, vasárnap és a jövő hét elején számíthatunk néhány mm csapadékra.