Nagyszabású Tokaji Hétvége

Idén ötödik alkalommal került megrendezésre a Nagy Tokaji Árverés, ami nagyformátumú rendezvénysorozattá nőtte ki magát. Borlovag-avatás, Tokaj Fair, bemutatók, mesterkurzusok, na meg persze a Nagy Tokaji Borárverés. Soha ilyen gazdag eseménysorozat nem volt még legészakibb mediterrán városunkban.

 

A programsorozat első mozzanata az új borlovagok avatása volt a tokaji Rákóczi-pincében. Az ünnepélyes tárogató-zenére a pincébe vonuló lovagok idén egy hölgyet és négy urat avattak tagjaik sorába, Dr. Bérczes Ritát, Derczó Istvánt, Matyasovszki Istvánt, Márton Pétert s Tokaj polgármesterét, Posta Györgyöt.

Az avatást követően az esemény-sorozat a város színházában folytatódott, itt fogadta vendégeit a háromnapos programsorozat újdonsága, a Tokaj Fair, melyet a Tokaji Borlovagrend és a Tokaj Reneszánsz közösen szervezett. A Tokaj Reneszánsz elnöke, Bárdos Sarolta kiemelte: „A termelők rendkívül örülnek, hogy a Borlovagrendi avatás és Borárverés alkalmával megrendezésre került a I. Tokaj Fair. A Tokaj Reneszánsz Egyesület – amely a borvidék legrégebb óta működő egyesülete – több mint tíz éve szervezi minden esztendőben évjáratkóstolóját, ahol bemutatásra kerülnek a legújabban piacra kerülő aszúborok. Most első alkalommal kerül sor ennek megszervezésére Budapest helyett Tokajban. A borokat születési helyükön lehet legjobban megérteni, a kóstolók – szakemberek és borkedvelők egyaránt – sokkal több élményben részesülnek, ha ellátogatnak a borvidékünkre.” A Tokaji borvidék eddigi legnagyobb kóstolóján, mintegy negyven termelő mutathatta be borait az érdeklődőknek, köztük a Tokaj Reneszánsz Egyesület és a Mádi Kör tagjai. A Fair keretében három mesterkurzus is megrendezésre került: Mészáros Gabriella AIWS a Tokaji Borlovagrend korábbi árverésein elkelt 2013-as száraz furmintok kóstolóját vezette, Ronn Wiegand MW/MS a Tokaj Reneszánsz tagok 2013-as aszú borait mutatta be, Dura Kornél, a Riedel európai képviselője pedig egy Riedel Furmint pohár mesterkurzust tartott a borkedvelő közönségnek.

A szombati nap délelőtti programjára, az árverési tételek vakkóstolójára új helyszínen, a színház melletti Tokaj Világörökség Múzeumában került sor. A legnagyobb izgalom természetesen a rekordleütéssel zárult Nagy Tokaji Borárverést előzte meg, melynek a tokaji zsinagóga volt a helyszíne. Az árverésen sorra keltek el a tételek, mindössze egyetlen egynek nem akadt gazdája. Szepsy István 2011-es Tokaji 6 puttonyos aszúja 12 000 000 Ft/38 710 euróért kelt el, ami több mint 44 000 Ft/140 eurós palackonkénti bruttó kereskedelmi árat jelent. Örömmel töltheti el a borkedvelőket, hogy végre odáig emelkedett a tokaji aszú értéke, ahová való a világpiacon, a sauternes-i elé.

Izgalmas licitálást követően 25% magasabb áron kelt el a Tokaj Y feltörekvő fiatal borászainak 2013-as Aszúválogatása, amely kereskedelmi forgalomban nem elérhető. A száraz borok esetében is érezhetően meghaladták a leütési árak a becsértékeket és a kikiáltási árakat. Számos tétel jelentősen a kikiáltási ár felett került eladásra, példaként említhető a 2016-os évjárat Kikelet Váti-dűlő Hárslevelűje. A programsorozat utolsó napján, vasárnap az elmúlt időszakban gyönyörűen felújított tolcsvai Szirmay-Waldbott kastélyokban zajlottak tovább a programok.


Összegzésként elmondható, hogy az új típusú programsorozat nagyszerűen vizsgázott. Jó döntés volt, hogy ez a nagyszabású rendezvény Sárospatakról Tokajba költözött, hiszen itt a színház-zsinagóga-múzeum együttes rendkívül jó minőségű és koncentrált helyszint tud biztosítani. Remélhetően ez a nagyszabású esemény-sorozat egyre több látogatót fog a borvidék központjába vonzani a jövőben is. Persze lenne még hová fejlődni, hiszen az eseményre kevés plakát, molinó, óriásposzter hívogatott. Amit még fontosabb lenne megszervezni, hogy Tokaj város centrumában voltaképpen nincs étterem, legalább az ilyen, és ehhez hasonló időszakokban meg kéne szervezni, hogy kinyisson a főtéren a Degenfeld étterem.