Programok a SanzonTokaj udvarán a Bor, mámor, Bénye keretében

Idén is lesz Erdőbényén Bor, mámor, Bénye. A rendezvénysorozatot augusztus 11-től 14-ig rendezik meg. A SanzonTokaj udvarán ezúttal is színes a kínálat: lesz irodalmi vacsoraest a tokaji LaBor Bistro-val együttműködve, ahol Pallagi Ferenccel, a Tokaji keserű című könyv szerzőjével beszélget Szabó Edit borszakíró, aki másnap borkóstolót is vezet, de találkozhatnak a régi erdőbényei bortermelőkről és címkéiről mesélő Ungváry Krisztián történésszel is, és Somogyi Gergő kommentált borkóstolójára is várják a jelentkezőket. Természetesen nem maradhatnak el a finom falatok és a szórakoztató zene sem.

A SanzonTokaj már augusztus 11-én kitárja kapuit és felütésként Tokaji keser-édes címmel irodalmi vacsoraestet szervez. Pallagi Ferenc íróval Szabó Edit beszélget 19.00 órától 21.30 óráig. Pallagi Ferencet leginkább újságíróként, televíziós műsorvezetőként ismerik, azt viszont már kevesebben tudják róla, hogy közben évekig volt bortermelő Tokaj-Hegyalján, és ma is a borvidéken él. Az est során a Tokaji keserű című könyvéről, Tokajról, jelenről-jövőről és persze a borokról beszélgetnek, merthogy ezen estén a jó tokaji borokból nem lesz hiány. A kulináris élményt a tokaji LaBor Bistro biztosítja egy 3 fogásos menüvel, melyet a SanzonTokaj nedűi kísérnek.

A vacsora után 21.30 órától a kert hűtött borbárral vár minden vendéget.

Már-már hagyományként kezelhetjük, hogy mind pénteken, mind pedig szombaton délelőtt 11-től a SanzonHabzóból készült hűs koktélokkal nyit a borászat árnyas kertje.

Augusztus 12-én, pénteken, délután négy órakor tematikus borkóstolót tart Szabó Edit borszakíró Natúr, bio, öko – Tokaj új utakon címmel. A szőlőskertekben és a borospincékben is egyre fontosabbá válik a fenntarthatóság és a környezettudatos gondolkodás, sok borász ökológia gazdálkodást folytat, és van, aki a biodinamikus elvek szerint dolgozik. De vajon tisztában vagyunk-e a fogalmak különbségével, és tudjuk-e mit iszunk, ha natúrbor kerül a poharunkba? A kóstolón a tokaji borvidék két céltudatos borásznőjével, Éless Tímeával (SZÓLÓ), és Rácz Erikával (SanzonTokaj) keresik a választ hat izgalmas tételen keresztül.

Az est folyamán 20-tól 22 óráig a Tomi Smith feat. Fehér Lili feat.  Jelasity Péter akusztik szórakoztatja a közönséget, műsorukban az ismert dallamok mellett sokszor megjelenik az improvizatív felfogás és a szabad zenei gondolkodás, tradicionális amerikai és brit hangzásvilág, jazzes elemekkel. A koncert után, 22 órától DJ Bordee keveri a péntek esti bulihoz a talpalávalót.

Augusztus 13-án, szombaton 16 órakor Erdőbénye dűlői és borai címmel Somogyi Gergely tart borkóstolót. Somogyi neve ismerősen cseng a Tokaji borvidéket kedvelők körében. Több borászattal együttműködve, számos projektben népszerűsíti Tokaj-Hegyalját és lelkesen kutatja a dűlőket. Ezen a kóstolón egy virtuális sétát tehetünk Erdőbénye neves dűlőiben, mesél a múltjukról és a jelent tesztelve meg is kóstolhatjuk, hogy mit tudnak ma ezek a dűlők.

A kommentált kóstolót követően este 18 órától 20 óráig Jelasity Péter szaxofonművész szórakoztatja a vendégeket, utána éjfélig folytatódik az esti lazulás DJ Bordee-val.

Vasárnap 10 órától fesztiválzáró borvásárral indul a reggel, és természetesen nem lesz hiány a SanzonHabzóból készült koktélokból sem.

Vasárnap, 14-én 11 órakor Ungváry Krisztián történész avatja be az érdeklődőket a XVIII. századtól egészen 1945-ig Erdőbényén gazdálkodó borászatok és címkéik történetébe. Ungváry Krisztiántól két minőségében is hiteles előadásra számíthatnak az érdeklődők, hiszen egyrészt a II. világháború és állambiztonság kutatója, másrészt pedig Erdőbényén a saját borászatában, a Vayi Borászatban készít borokat.

A fesztivál ideje alatt a SanzonTokajnál a gasztronómiai élményekről idén az Egyél Kincsem by LaBor Bistro csapata gondoskodik.

A felfrissülni vágyóknak a miskolci Bab és Víz kávé különlegességeit ajánljuk figyelmébe, Koós Máténak köszönhetően!

A felnőtteknek szóló programok, fa társasjátékok és wine puzzle mellett gondolnak a kicsikre is, számukra szintén fajátékokat biztosítanak.

Az irodalmi vacsoraest és a borkóstoló programok a limitált férőhely miatt regisztrációhoz kötöttek, a további részletek a www.sanzontokaj.com illetve a SanzonTokaj facebook oldalán az események alatt találhatók.